Ako biste želeli da na putovanju steknete prijatelje, ne možete očekivati da ćete u svakoj zemlji biti podjednako dobro dočekani. Ipak, stanovnici nekih od njih mogu da vam ostanu drugari do kraja života. Lonely planet je sastavio listu zemalja koje imaju najviše prijateljski raspoloženih stanovnika.

Irska
Turbulentni vekovi koji su ostali iza ove zemlje svakako su uzeli danak: Irci su stekli divan britak i pomalo mračan humor, ali iznenađujuće prijateljsko raspoloženje prema strancima. Ta čuvena irska sposobnost da i u teškim vremenima dobro provode s prijateljima, znači da ćete se tamo uvek osećati kao kod kuće. 

SAD
Iako ih ostatak sveta krivi za razne savremene probleme, Amerikanci za to ne haju. "Obični" ljudi i te kako znaju da visoka politika ne zavisi od njih i zato rado dočekuju sve stanovnike sveta.

Malavi
Stanovnici Malavija sebe opisuju kao "najprijateljskije raspoložen narod Afrike", koji živi u "vrelom srcu kontinenta". Svako ko je posetio tu zemlju zna da je tako jaka društvena kohezija (inače neuobičajena za Afriku) najbolji dokaz za to. Malavi je mala i siromašna zemlja, ali sa takvim narodom, kome je još potreban komfor?

Fidži
Stanovnici Fidžija nose titulu "najboljih domaćina planete". Zašto i ne bi? Oni imaju divna ostrva, živopisne grebene, bistro more, čitavo bogatstvo podvodnog sveta, romantične obale i fantastičnu kuhinju. Oni žele da se svaki njihov gost oseća dobrodošlo i pomoći će vam šta god bude bilo potrebno. Bitno je samo da ne pominjete državni udar.

Tajland
Najposećenija zemlja Jugoistočne Azije dobila je nadimak "azijske Francuske". Ima divne plaže i ostrva, blago vreme i odliču hranu, a uz to i prijateljski nastrojene ljude. Primetićete da su uvek nasmejani.

Samoa
Samoa vodi borbu sa Fidžijem za titulu najboljih domaćina. Svako ko poseti tu zemlju imaće priliku da se uveri koliko su njeni stanovnici prijatni i gostoljubivi.

Vijetnam
Vijetnam je jedna od zemalja čija realnost nije ni približna stereotipima koji je prate. Ta zemlja postaje deo ekonomije "Azijskog tigra" i odavno ne pati zbog ratova. Ako je posetite, dočekaće vas topla dobrodošlica i nesvakidašnje veseli ljudi.

Indonezija
Teško je generalizovati bilo koju zemlju koja u sebi ima tako mnogo različitih kultura. Ipak, od Jave do Zapadne Papue, možete očekivati samo dobrodošlicu. Indonežani su vrlo prijatni prema posetiocima i uvek će naći vremena da im pomognu i upute ih.

Škotska
Škoti su preživeli invaziju Engleza, brutalno vreme i činjenicu da imaju najgore golmane na svetu. Taj hrabri narod je izuzetno ekstrovertan, živahan i duhovit.

Turska
Turska gostoprimljivost je bez premca. Uz božanstvenu kuhinju, divnu obalu i spektakularna istorijska mesta, Turci znaju da nema razloga da budu drugačiji. Očekujte toplu dobrodošlicu, bezbrojne šolje čaja i mnogo vremena provedenog u ćaskanju sa šarmatnim lokalcima.
Izvor: b92.net; fotografije: Wikimedia