Prava destinacija za turiste koji žele luksuzan odmor u mirnoj prirodi je hotel Mardan palas, najluksuzniji hotel u Turskoj u koji je uloženo čak 1,5 milijardi dolara.

Hotel se nalazi u Antaliji na 15 kilometara od aerodroma i na 25 kilometara od centra grada. Ovaj luksuzni rizort, otvoren je pre tri godine, prostire se na 180 hektara. Mešavina je otomanske arhitekture u kojoj su objedinjeni Dolmabahče palata, Galata most, Maiden toranj, a inspiracija za Anatolijsko krilo bila je silueta poznate Kuleli zgrade iz Istanbula.  

Mardan palas je najelitniji hotel na Mediteranu, namenjen je ljudima koji vole luksuz i umeju u njemu da uživaju. Izgradio ga je azerbejdžanski biznismen Telman Ismailov, koji je pored ovog hotela vlasnik još 33 kompanije koje se bave različitim granama, od tekstila, bazara, transporta, nakita i sl.

Hotel je posevetio svome ocu, po kome i nosi ime. Nažalost, otac mu je preminuo pre otvaranja hotela u svojoj 94. godini, a iz poštovanja prema njemu, svakog jutra u holu postavlja se 94 suncokreta, njegovog omiljenog cveta. Škorpija je simbol hotela Mardan palas, jer je vlasnik rođen u tom horoskopskom znaku, tako da je se to obeležje može naći gotovo na svakom koraku.

Hotel je otvoren 23. maja 2009. godine, a na otvaranuju su prisustvovale poznate holivudske zvezde: Šeron Ston, Ričard Gir, Tom Džons, Maraja Keri, Sil, Monika Beluči i Paris Hilton, koji i dalje povremeno dolaze u ovaj hotel na odmor. Hotel ima svoju peščanu plažu od belog peska, koji se manje greje od običnog na suncu i koji je specijalno za potrebe hotela uvezen iz Egipta. Bazeni se prostiru na oko pet hektara, a turisti imaju privilegiju da centralni kompleks hotela obiđu gondoloma čija vožnja traje pola sata.

Gosti imaju prilike da uživaju u turskom kupatilu, saunama, zatvorenim bazenima sa jet mlazevima, pedikiru koji u akvarijumu odrađuju ribice. Tu je i amfiteatar, šoping arkada, mnoštvo sadržaja za decu, dvorane i sale za sastanke i bankete, pa čak i zoološki vrt. U ovom luksuznom kompleksu ima jedan glavni restoran, kao i "a la carte" restorani: ruski, turski, morski, mediteranski, tajlandski, japanski, kineski, i restoran koji je okružen akvarijumima…

Poznati francuski proizvođač "Hermes" je specijalno za ovaj hotel dizajnirao escajg i posuđe od porcelana. Ovo nesvakidašnje odmaralište nudi jedan od najvećih otvorenih bazena u Evropi, koji se prostire na 16.000 metara kvadratnih. Svaka soba ima balkon sa pogledom na planine Taurus, Sredozemno more ili bazen. Hotel ima podvodni greben, gde gosti mogu da plivaju i gnjure među ribama u kontrolisanom okruženju.
Izvor: 24sata.rs