“Koviljska rakijada” biće održana 10. juna u Kovilju, a posetioci će imati priliku da probaju više od 30 vrsta rakija.

Na Koviljskoj rakijadi nastupiće oko sto proizvođača rakije a ovu tradicionalnu manifestaciju otvoriće u nedelju predstavnici ambasade Brazila u Srbiji, kažu organizatori. 

Sava Graorac, glavni organizator manifestacije, najavio je da će kvalitet eksponata na sedamnaestoj rakijadi stručni žiri ocenjivati u petak 8. juna.

"Rakijadom želimo da rakiju ‘dudaru’ karakterističnu za vojvođansko podneblje sačuvamo od nestajanja", kazao je Graorac, dodajući da je zbog toga drugi naziv ove priredbe "Parastos dudu".

Rakijada će svečano biti otvorena u nedelju u 12 sati kada će biti založen kazan sa rakijom koja će se peći na prostoru u blizini Čarde kod manastira Kovilj i koja će biti podeljena posetiocima.

Menadžer ove priredbe Dragan Stanković je najavio niz propratnih manifestacija među kojima su biciklistička trka Novi Sad – Kovilj, kuvanje paprikaša od mangulice i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

"Želimo da promovišemo dva ovdašnja brenda, a to su rakija dudara ili dudovača i proizvodi od mangulice", kazao je Stanković istakavši da će tokom koviljske rakijade isključivo biti služeni proizvodi od ove vrste svinja, a posetioci će moći da pored paprikaša, probaju i slaninu i roštilj od mangulice.

Tradicionalno proglašenje pobednika, odnosno izbor najbolje rakije i najboljeg kuvara riblje čorbe zakazano je za 17 sati.
Izvor: mondo.rs