Pennsylvanija je bogata mestima gde nabacano kamenje ima neobičnu osobinu da rezonuje poput zvona ako se udari čekićem.

Najpoznatije mesto je područje Upper Black Eddya, u severoistočnom delu Pennsylvanije uz samu granicu države New Jersey. A kako bi se stvar dodatno zakomplikovala, samo trećina tog kamenja ima svojstvo da zvoni. 

Ovu osobinu naučnici objašnjavaju veoma velikim unutrašnjim elastičnim naprezanjima te selektivnim trošenjem kamena. Pre 300 mliona godina izbačena je vruća rastopljena stenska masa iz gornjeg plašta zemlje sastavljena većinom od olivina i piroksena. Kako se rastavljena masa širila zavisno o količini izbačene mase te o nagibu terena tako se formirao tanki sloj olivinskog dijabaza čiji krajevi su se zbog nedostatka tople mase mešali sa zemljom.

Budući da je olivin dijabaz gušći i otporniji na vremenske uticaje od \"normalnog\" dijabaza, selektivno trošenje stena tokom ekstremnih periglacijalnih perioda uticalo je na unutrašnje naprezanja stena.

Poput žica na gitari, gromada će rezonovati na različitim frekvencijama, zavisno o nivou zaostalih naprezanja. Fenomen kamenja koje ima svojstvo zvonjave nije ograničen samo na područje Pennsylvanije. Kamenje koje zvoni možete pronaći i na drugim lokacijama širom sveta.
Izvor: ekopedia.rs