Dubrovnik, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj su turističke destinacije koje nude ekonomičan odmor uz kupanje u toplom Jadranu i posetu istorijskim mestima.

Balkan je, pored stalnih istorijskih trzavica, regija koja je poznata i po lepotama i turističkim atrakcijama. Jadranska obala, sa kulturno-istorijskim znamenitostima Srednjeg veka i Osmanske imperije nameće se kao veoma atraktivna turistička destinacija u letnjem periodu. 

Crnogorski gradić Ulcinj poznat je po sitnom i toplom pesku na plažama. Ovo mesto odlikuju istorijske lepote Osmanskog carstva, kao što su stare džamije, tvrđava i druge znamenitosti, koje u kombinaciji sa prirodnom lepotom jadranske obale, daju utisak da se nalazite u turskoj Alanyi. Lepe plaže, bogata kulinarska ponuda, toplo i čisto more, samo su neki od razloga zbog kojih se ovo mesto mora razmotriti kao destinacija za letnji godišnji odmor.

Od Ulcinja je samo 20 kilometara udaljen Bar, još jedno mesto koje vredi posetiti. Bar je istorijski grad sa prelepim Starim gradom. Kulturno-istorijski spomenici i tvrđava mesta su za poučan čas istorije, a sam grad je poznat i po maslinovom ulju koje se sprema na tradicionalne načine. Noćna panorama barske lepote i dnevno uživanje na plažama Jadrana poznato je u regionu…

Spoj različitih graditeljskih stilova
Samo nekoliko kilometara udaljena od Bara je još jedna istorijska turistička destinacija – Budva. Poznata je po srednjovekovnoj tvrđavi sa crkvama i starim tipom objekata, a 56 plaža primamljiv su razlog za posetu ovom gradu…

Kotor je još jedan srednjovekovni gradić u Crnoj Gori koji vredi videti iz mnogo razloga. Sa starim zidinama, ovaj grad je zapravo "mala kopija Dubrovnika". Nasred kotorske tvrđave nalazi se dobro očuvani trg. Ovaj crnogorski turistički gradić seže daleko u istoriju, a tip gradnje je uglavnom pripadao Venediktincima, koji su vladali ovim mestom. Snažni zemljotresi, koji su zadesili Kotor 1667. i 1790. godine, rezultirali su rušenjem grada.

U Kotoru se mogu videti različiti tipovi gradnje, kao što su rimski, barokni i stil renesanse. Bogata trpeza, more i noćni barovi su dobra reklama Kotora, ali ne treba zaboraviti da se onaj ko uđe u zidine Kotora, nalazi u klasičnom srednjovekovnom evropskom gradu. Stari grad Kotor je još uvek "živi grad" sa svojim stanovnicima, dečijim igračkama zaboravljenim na ulici, prostrtim vešom na balkonima, ali i zainteresiranim turistima, očaranim srednjovekovnim lepotama ovog mjsta.

Posle Kotora, jadranskom obalom se stiže do još jednog istorijskog gradića Perasta, koji obiluje prirodnim i kulturnim lepotama. Mesto gde je zabranjena upotreba motornih vozila je očaravajuće lepa srednjovekovna destinacija, koju treba obići biciklom ili peške. Perast je gradić u kom po vrlo povoljnim cenama možete provesti noć i probati jedinstvene morske plodove u restoranima na samoj obali mora.

Nemoguće je govoriti o prirodnim lepotama Crne Gore, a ne pomenuti reku Taru i njen kanjon. Kanjon Tare je na Listi svetske baštine, a broj posetilaca svedoči da je to jedno od najlepših mesta na svetu.

Dubrovnik: Grad muzej
Hrvatski grad Dubrovnik je mesto koje, bez sumnje, privlači najveću pažnju turista iz celoga sveta od svih mesta na Jadranu. Poznat je po srednjovekovnim zidinama. Istorijske znamenitosti Dubrovnika, toplo more i lepe plaže, zatim obilazak obližnjih ostrva čamcem, samo su neki od razloga što je Dubrovnik uvršten na UNESCO-ovu listu svetske baštine, i nezaobilazna je turistička destinacija na Jadranu.

Dubrovnik je "grad muzej", koji na svojstven način povezuje daleku istoriju i današnjicu. Ulaskom u stari Dubrovnik, stičete utisak da ste otputovali u Srednji vek, ali pogledom na turističku ponudu grada, vrlo se brzo shvati da je reč samo o putovanju kroz istoriju. Grad Dubrovnik je osnovan prvenstveno zbog pomorstva, ali je konkurencija između njega i Venecije rezultirala prelepom gradskom lukom.

Dubrovnik odlikuje i nekoliko svetskih zanimljivosti, kao što je jedna od prve tri apoteke u svetu, prva bolnica sa karantinom za neka oboljenja i prva ustanova za nezbrinutu decu. Apoteka i dalje radi, a na policama se mogu videti i kupiti lekovi i preparati u originalnim pakovanjima. Pored toga, u manastiru u kojem se nalazi apoteka, smeštene su brojne verske relikvije i grobnice nekih verskih dostojanstvenika.

Ostrvo Sv. Stefan u Crnoj Gori je sagrađeno za članove kraljevske porodice, a trenutno njime upravlja privatna kompanija. To je jedna od najprestižnijih destinacija za one sa dubljim džepom. Liz Taylor i Madonna samo su neka od poznatih imena koja su boravila na ovom ostrvu. Obilazak jadranskih ostrva na drvenom jedrenjaku je još jedna od jedinstvenih turističkih ponuda Dubrovnika.
Izvor: klix.ba; fotografije: Wikimedia