Etno selo Latkovac izniklo je na više od dva veka starom ognjištu predaka porodice Knežević. Pre dve decenije napušten zaseok Kavrići, danas je turističko-kulturni centar, tokom čitave godine otvoren za mnogobrojne goste.

(Izvor: danubeogradu.rs)

Nalazi se u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac. Selo je udaljeno 220 km od Beograda i smešteno je u podnožju planina Kopaonik, Goč i Željin na nadmorskoj visini od 430 metara. 

Etno selo Latkovac se sastoji od četiri kuće, štale i ambara. Najstarija, crvena kuća je do početka 20. veka bila sudnica, kada je prešla u privatno vlasništvo. Ova kuća stara je oko 200 godina. Ostale kuće izgrađene su početkom prošlog veka. Sve kuće su izgrađene od blata, slame i greda. Zaseok je preživeo oba svetska rata i sa sobom nosi veoma dugu i zanimljivu istorijsku priču. Ovaj deo sela naseljavala je familija Kavrić. Žitelji sela bili su veoma cenjeni i poznati vinari, poljoprivrednici, zanatlije i umetnici.

Pored bogate istorije, selo je specifično po predivnoj okolini i netaknutoj prirodi. Čista planinska voda, lekovito poljsko i šumsko bilje, svež planinski vazduh, domaća zdrava hrana i čari domaćinskog pića, učiniće da ovo jedinstveno mesto svakom posetiocu ostane duboko u sećanju.

Velika pažnja poklanja se i kulturnim dešavanjima.

EtnoVizija
Festival etno muzike EtnoVizija je manifestacija kulturno-obrazovnog sadržaja koja promoviše najlepše u našoj kulturno-umetničkoj tradiciji – etno muziku. EtnoVizija se ove godine održava četvrti put. Prethodnih godina na festivalu je učestvovalo više od 100 dece iz Aleksandrovca, Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje i okolnih sela.

Festival klasične muzike
Festival "Dream" je elitni, intenzivni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umetnika iz Srbije i Evrope, koji sadrži svakodnevne koncerte i master-classove za studente muzičkih akademija. Sve muzičke radionice organizovane su u Etno selu Latkovac, koje tokom trajanja Festivala poprima oblik velike koncertne pozornice, a iz svakog dela sela mogu se čuti zvuci violine, violončela, čembala… Gosti sela i učesnici festivala proteklih godina bili su najeminentniji umetnici iz sveta barokne muzike: Egon Mihajlović – čembalista, Marija Jonas – sopran, Katarina Jovanović – sopran, Tobias Stosiek – violončelo, Vesna Stanković – violina, Mladen Jagušt – dirigent.

Festival "Zvuci sećanja"
Festival je posvećen sećanju na Miodraga Kneževića – Kneza, jednom od naših najboljih klarinetista, koji je prvi i poslednji put zasvirao klarinet u najstarijoj kući Etno sela Latkovac. Njemu u slavu, u Latkovcu se svake godine okupljaju sve njegove kolege i prijatelji koji dane sećanja obeležavaju muzikom koja je bila njegov život. Organizatori ovog Festivala su Etno selo Latkovac i Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" iz Kragujevca. Festival se održava svake godine, početkom septembra na dan godišnjice smrti ovog velikog umetnika.

Umetnička kolonija
Latkovac je mesto koje likovni umetnici smatraju oazom za organizovanje umetničkih kolonija. Umetnici traže inspiraciju, a kako je svaki detalj iz etno sela umetnička senzacija, ovo mesto tokom cele godine preplavljeno je likovnim umetnicima iz čitavog sveta.

Sve informacije potražite OVDE!