Ostrva daleke destinacije sve popularnije i povoljnije. Tajland najjeftiniji. Aranžmani za Maldive i Sejšele od 1.500 do 3.000 evra…

Pored bližih i jeftinijih letovališta, poput Grčke, Crne Gore i Turske, na kojima domaći turisti u najvećoj meri provode svoj odmor, poslednjih godina u ponudama agencija ima dosta aranžmana i za egzotične destinacije. Turoperateri kažu da se najviše traže Bali i Tajland, ali da ne zaostaje ni potražnja za skupljim mestima, poput Maldiva i Sejšela. Cene aranžmana kreću se od 900 evra, za koliko je moguće otputovati na Tajland, pa do preko 2.000 evra, koliko moraju da izdvoje oni koji bi da se sunčaju na plažama Sejšela. 

U domaćim turističkim agencijama kažu da je oko pet odsto stanovnika Srbije spremno da izdvoji pozamašnu sumu novca kako bi posetilo neku daleku i luksuznu destinaciju.

– Indonezija je dosta popularna među našim turistima – kažu turistički radnici. – Cene aranžmana su za Bali su rasponu od 1.100 do 2.000 evra. Uglavnom se radi o desetodnevnim boravcima, u luksuznim hotelima sa pet zveszdica.

U ponudi turističkih agencija je često i velika tura po Indoneziji, u koju je uključen obilazak Balija, Singapura i Šri Lanke, a cene se kreću od 1.800 do 2.500 evra. Kada je reč o Tajlandu, u poslednje vreme se mogu pronaći dosta povoljne ponude, pa se tako u Pataju može putovati za 900 evra, u šta je uključena avio-karta. Takođe, dosta su traženi ostrva Puket i Ko Samui, gde odmor košta 1.100 do 1.800 evra, u zavisnosti od hotela koji se odabere.

Za one sa dubljim džepom, koji bi da osete raj na zemlji, kako mnogi nazivaju Maldive, mnoge agencije organizuju individualne polaske. Aranžmani za smeštaj u hotelima na plaži kreću se od 1.500 evra, pa naviše, dok je desetodnevni boravak u bungalovima, koji su i zaštitni znak Maldiva još skuplji i košta od 2.100 evra.

Posebno mesto na mapi egzotičnih destinacija zauzimaju Sejšeli. Turisti obično posećuju ostrvo Mahe, koje nudi posetiocima lepotu svojih rajskih plaža, bogatu vegetaciju i retko gostoljubiv narod. Za odmor u biseru Indijskog okeana, turisti iz Srbije moraju da izdvoje najmanje 2.000 evra, koliko košta najjeftiniji aranžman za ovo ostrvo.

Južnoafrička Republika
Na ovogodišnjem sajmu turizma prvi put se predstavila i Južnoafrička Republika. Žarko Tarić, direktor „Afrika vilidža", kaže da nijedna naša agencija nema ovu destinaciju u svojoj ponudi, ali da turisti sami, preko interneta, mogu organizovati svoj put. Cena putovanja na ovu destinaciju košta od 1.500 do 30.000 evra.
Izvor: novosti.rs; fotografije: flickr.com