Leto na Drini, u Bajinoj Bašti, ove godine biće u znaku tri velike regate. Prvo će se na reci naći osobe sa invaliditetom, a zatim i studenti…

Živopisni gradić podno Tare u poslednjih nekoliko godina postao je pravi regataški centar Srbije, a Drina reka koja tokom leta okuplja na desetine hiljada ljubitelja njenih talasa.

Leto na Drini će i ove godine biti u znaku tri regate, a prva je na programu 30. juna kada startuje regata \"Sve je moguće\", za osobe sa invaliditetom.

– Ova manifestacija, koju organizujemo četvrti put, umnogome doprinosi promociji tolerancije i jednakosti među ljudima i jedinstvena je u Evropi – ističe Branko Stevanović, direktor Sportsko-turističkog centra \"Bajina Bašta\".

Regata traje dva dana uz druženje, zabavu i pre svega uživanje u prelepoj reci. Logorska vatra, rekreacija, sportske igre i zabava sastavni su deo atmosfere u kampu koji se formira specijalno za ovu manifestaciju. Drugog dana, od Perućca do ušća Rače u Drinu, najlepšom rekom Evrope ploviće osobe sa invaliditetom, uz druženje, veselje i nezaobilazne trubače.

Od 12. do 15. jula traje \"Studentska regata\" koja se održava po drugi put i predstavlja pravu uvertiru za veliku \"Drinsku regatu\". Trodnevni program je prilagođen studentima.

– Kupanje na jezeru Perućac, \"Igre bez granica\", vožnja brodom, izleti, spust čamcima i sve to začinjeno studentskim žurkama, dovoljno su dobri razlozi za učešće na \"Studentskoj regati\" – uveren je Stevanović.

Potom je od 19. do 21. jula na programu \"Regata nad regatama\".

– \"Drinska regata Bajina Bašta 2012\" imaće svoje 19. izdanje. Trodnevna regata najposećeniji je događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi. Prvog dana organizuju se \"Perućački maraton\", takmičenje u plivanju i takmičenje u pripremanju riblje čorbe pored rečice Vrelo. Narednog dana na programu su \"Takmičarska regata\" od Perućca do Bajine Bašte i skokovi u vodu sa Drinskog mosta koji povezuju Bajinu Baštu i Skelane u Republici Srpskoj. Na platou ušća Rače u Drinu održava se muzička manifestacija \"Most-fest\", a na gradskom trgu Sajam zdravlja i rekreacije.

Trećeg dana Drina će proključati od posetilaca iz zemlje i inostranstva. Start regate je u Perućcu, a cilj u 25 kilometara udaljenoj Rogačici. Biće to jedinstveno višečasovno uživanje na talasima, a u večernjim satima sledi nastavak \"Most-festa\". Poslednjeg dana manifestacije na gradskom trgu održava se predtakmičenje mladih trubačkih orkestara iz zapadne Srbije, posle čega će najbolji izboriti odlazak na Sabor trubača u Guči.

Još tri regate
Osim regata u Bajinoj Bašti, tokom leta se na Drini održavaju još tri istovetne manifestacije u Ljuboviji, Malom Zvorniku i Loznici. Pored bajinobaštanske najatraktivnija je svakako ljubovijska regata od Rogačice do Ljubovije, koja se održava 14. jula.
Izvor: novosti.rs