Međunarodni muzički sajam WOMEX (World Music Expo), najznačajniji dogadjaj u svetu te vrste, ove godine biće održan u Solunu, od 17. do 21. oktobra 2012. godine.

WOMEX smatraju ključnim mestom za susrete sa najstručnijima, žanra u svetu poznatijeg kao world music. Sajam je održan prvi put u Berlinu 1994, i od tada je bio održavan u Briselu, Esenu, Marseju, Stokholmu, Roterdamu, Sevilji, Njukastlu i Kopenhagenu (gde je održavan u poslednje tri godine). Ove godine, po prvi put se WOMEX održava u jugoistočnoj Evropi, u Solunu, koji je Grčka odabrala da bude grad domaćin. 

Takođe, po prvi put u istoriji WOMEX-a postojaće i specijalna scena, nazvana Club Globalkan, koja je platforma i odskočna daska za lokalne kreativne snage i muzičare iz jJugoistočne Evrope.

WOMEX 12 Thessaloniki namenjen je svima: bilo da su u pitanju profesionalci ili posmatrači, ciljna grupa ili obična publika koja voli muziku, zainteresovani i za lokalne zvuke ali i karakteristike grada domaćina. Kroz WOMEX 12 hiljada posetilaca će imati priliku da upoznaju grad, a posebno muzičare, umetnike, spomenike, ukuse, lokalno stanovništvo. Ovih pet dana u oktobru će biti proslava world muzike i kreativnosti, a organizatori očekuju i veliki broj muzičara i učesnika iz regiona.

Očekuje se 2.500 delegata iz 100 zemalja sa svih strana sveta, 300 novinara grčkih i međunarodnih medija, 300 umetnika, a hiljade posetilaca će imati priliku da upoznaju Solun, grčku muziku i kulturu u okviru WOMEX 12 Thessaloniki.

Umetnici koje će odabrati žiri "Club Globalkan" imaće priliku da svoj rad predstave brojnoj publici, sa kojom se ne može uporediti nijedan sličan događaj u žanru world music. Oni će nastupiti pred stručnjacima/profesionalcima, koji zastupaju muzičku industriju, pred menadžerima važnih festivala, klubova, koncertnih dvorana iz celog sveta, pred ljudima iz koncertnih agencija, menadžerima (2011. je oko 700 menadžera bilo na Womexu), izdavačkim kućama, distributerima, novinarima, svima onima koji mogu imati važan uticaj na njihove dalje karijere…
Gdestinacija