Predstavljamo vam nekoliko pravila ponašanja za stolom u nekim zemljama sveta. Ukoliko ih ispoštujete, domaćinima će biti drago, a vi ćete izbeći “etiketu” turiste.

Na Tajlandu ne stavljajte pirinač u usta viljuškom. Kada jedete nešto od pirinča, viljušku koristite samo da hranu stavite na kašiku. Postoji i nekoliko izuzetaka: neka jela karakteristična za severne i severnoistočne delove Tajlanda jedu se isključivo rukama. Znaćete da je to u pitanju ako je pirinač "lepljiv". Jela koja ne sadrže pirinač možete jesti viljuškom.

U Japanu nikada nemojte "ubosti" štapiće u pirinač. Između zalogaja, štapići bi trebalo da budu položeni ispred vas, paralelno sa ivicom stola. Zašto se smatra nepristojnim ako ih "zabodete" u pirinač? U Japanu se na sahranama na kovčeg pokojnika stavlja činija pirinča u koju su zabodeni štapići, tako da stoje uspravno.

Na Bliskom istoku, u Indiji i nekim delovima Afrike hrana se ne uzima levom rukom. Ako vas put nanese na jug Indije, dok jedete levom rukom ne bi trebalo da dodirujete ni tanjir. Leva ruka se u ovim delovima sveta povezuje sa telesnim funkcijama, tako da se smatra "prljavom", a to može ići do toga da se čak ni važni dokumenti nikada ne dodaju levom rukom. Ako ste levoruki, onda je u redu da koristite levu ruku, ali u tom slučaju desnu morate "izbaciti iz igre".

Kada završite sa ispijanjem kafe negde na Bliskom istoku, okrenite šolju nekoliko puta u krug. Ako to ne uradite, domaćini će nastaviti da vam dosipaju još, sve dok vam ne pozli od tolikog kofeina.

U Meksiku takose nikada nemojte jesti koristeći nož i viljušku. Bojite se da ćete se isflekati? Vaš problem. Ako budete jeli takose nožem i viljuškom, lokalci će vam se smejati. U Meksiku se smatra da je korišćenje noža i viljuške dok se uživa u takosima smešno i snobovski, nešto kao kad biste u drugim krajevima sveta tražili escajg da biste pojeli hamburger. Ako ste u Meksiku, budite pristojni i jedite rukama.

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj zemlji se smatra uvredom za kuvara, a oni su vrlo cenjeni u Portugalu.

Ukoliko niste znali, u Italiji se kapućino ne pije posle 12 sati. Neki kažu da je to zbog toga što ovaj napitak kasnije u toku dana "teško pada na stomak", drugi da je to zamena za obrok, pošto je u Italiji uobičajeno da se on doručkuje, ili se pije uz neko pecivo. Stoga, pravi Italijan to neće raditi, a ako se vama zadesi, "otkrićete" da ste turista. Ako vam je potrebna popodnevna doza kofeina, espreso je ok. Još jedna važna stvar: ako vam parmezan nije ponuđen, nemojte ga ni tražiti, jer to što vam ga niko ne nudi znači da nije predviđeno da se kombinuje sa jelom koje vam je posluženo.

U Čileu se ništa ne jede rukama. To važi i za pomfrit. Maniri za stolom su malo stroži nego u ostalim zemlajma Južne Amerike. Iako vam je možda prirodno da krompiriće jedete rukom, nemojte. Čile više drži do evropske tradicije, tako da se hrana jede isključivo korišćenjem escajga.

Ako vas u Koreji starija osoba ponudi pićem, čašu prinesite držeći je obema rukama. Na taj način iskazujete poštovanje prema starijima, što je važan element njihove kulture. Kada vam je čaša napunjena, trebalo bi diskretno da okrenete glavu u stranu i otpijete gutljaj. Takođe, ako ste za stolom sa domaćinima, ne počinjite da jedete pre nego što to učini najstariji muškarac za stolom. Isto važi i za ustajanje od stola – onaj ko prvi počinje da jede, prvi i ustaje od stola.

U Rusiji ne odbijajte votku i ne mešajte je sa drugim pićem. Ovo piće uvek piju čisto i bez leda. Dodavanje bilo čega domaćini će smatrati "kvarenjem". Odbijanje ponuđenog pića smatra se nepristojnim.
Izvor: lepotaizdravlje.rs