Ostrva Turks i Kaikos (Turks and Caicos Islands) su prekomorska teritorija Velike Britanije koja se sastoji od dve grupe tropskih ostrva u Karibima, jugoistočno od Bahama, na 21°45′ N 71°35′ W.

Trideset ostrva imaju ukupnu površinu od 166 kvadratnih milja (430 km²), te se sastoje od uglavnom od niskih krečnjačkih ravnica, s velikim udelom močvara i mangrovske vegetacije. Iako geografski gledano leže u Atlantiku, ubrajaju se u Karibe. Obe male grupe ostrva čine zapravo jugoistočne nastavke Bahama, a pružaju se severno od Haitija. 

Ime arhipelaga je izvedeno s jedne strane po jednoj vrsti endemskog kaktusa koji podseća na tursku kapu (fes), a s druge od naziva koji su ostrvima dali Lukajo indijanci, prvi naseljenici, za koje se smatra da su se u te krajeve došli plp 750. godine (prema arheološkim podacima). Ostrva je, navodno, 1492. \"otkrio\" Kristofer Kolumbo, ali postoji mogućnost da je to zapravo bio Huan Ponse de Leon. Starosedelačko stanovništvo je bolestima i ropstvom do sredine 16. veka u potpunosti istrebljeno.

Ostrva su danas pravi prirodni raj i vrlo omiljeno turističko odredište.
Izvor: ekopedia.rs