Posetite neke od najtraženijih i najneobičnijih lokacija za ronjenje i plivanje širom sveta…

Ronjenje u čistoj plavičastoj vodi za mnoge je idealan aktivni odmor. Turisti danas, međutim, traže nešto malo drugačije.  

Plivanje pod vodom, između starih olupina brodova, aviona, pa i kamiona iz Drugog svetskog rata, ili pored najvećih meduza – dobija sve više poklonika.

Trak lagun, nalazi se u Mikroneziji, a deo mora u dužini od pedeset milja je ogromno groblje više od 60 brodova, oko 300 aviona, kamiona i tenkova potopljenih u borbama iz Drugog svetskog rata. Ratne lađe povukle su sa sobom na dno tone opreme koja je danas obrasla vodenim rastinjem i naseljena morskim zvezdama, pa je ova lokacija izuzetno popularna među ljubiteljima ronjenja.

Jezero meduza na kamenitom ostrvu Eil Malk u Palauu poznato je po tome što spade u grupu morskih jezera sa oko deset miliona meduza koje se nalaze u njemu. Pretpostavka je da su kao vrsta ostale zarobljene ovde pre oko dvanaest hiljada godina, kada je formirano jezero.

Najveće meduze dostižu veličinu košarkaških lopti. Tokom vremena, u okruženju bez prirodnih neprijatelja, izgubile su mogućnost da žare, pa je ronjenje sa njima bezbedno.

Đavolji bazen nalazi se u Zimbabveu, na izuzetno strmom delu odakle se u ponor survavaju Viktorijini vodopadi, jedno od sedam čuda prirode. U ovom malom vodenom "džepu" plivanje je moguće, jer kupače od ambisa odvaja podvodni kameni zid. Ipak, brčkanje iznad ogromne provalije nikako nije za one sa slabijim srcem.

Iako ne spada u mesta za ronjenje, ovaj jedinstveni bazen na svetu nalazi se na vrhu liste ekstremnih mesta na kojima je moguće plivati.
Izvor: Politika