Ako volite da uživate u pogledu na podvodni svet, posetite vodeni hotel u Dubaiju.

Kada je reč o neobičnim arhitektonskim rešenjima i luksuznim objektima, Dubai se nalazi na vrhu liste sa svojim dostignućima. Sjaj emirata je već odavno ukrašen najvišom zgradom na svetu Burdž Kalifa i planetom Zemljom lično – u obliku više malih simpatičnih ostrva. 

Nije iznenađujuće što su se ambiciozne arhitekte odlučile na novi izazov – izgradnju hotela koji će biti pod vodom i omogućiti posetiocima da posmatraju svet morskih dubina. Nesvakišanji vodeni hotel (Water Discus Hotel) je projektovan u obliku svemirskog broda i prvi je od nekoliko planiranih hotela u regionu, piše "Dejli mejl". Tim stručnjaka iz kompanije "Deep Ocean Technology" izrazio je nadu da će turisti koji dođu na odmor u ovaj hotel uspeti da ostvare želju da upoznaju morske dubine.

Hotel se sastoji od dva glavna diska, jednog iznad i drugog ispod vode. Oni su povezani sa tri "noge" u kojima su smešteni stepenice i liftovi koji će prevoziti goste. Podvodni deo se nalazi deset metara ispod površine vode i sastoji se od 21 hotelske sobe i bara. Biljni i životinjski svet koji okružuje hotelske sobe biće osvetljen posebnim sistemima, a najsavremeniji uređaji u sobama će omogućiti gostima da zumiraju i najsitnije detalje pod vodom i fotografišu ih za uspomenu.

Loši plivači ne treba da budu zabrinuti. Kompanija koja je projektovala hotel insistira na visokim bezbednosnim standardima. Građevina je projektovana tako da može da "preživi" čak i cunami.

Iako predstavlja izuzetno arhitektonsko rešenje, ovaj hotel nije prvi koji nudi sobe pod vodom. Pionir "podvodnih hotela" je "Rangali Islands Resort" na Maldivima koji nudi "akvarijumsku sobu" u dubinama Indijskog okeana, za noćenje kakvo se doživljava jednom u životu. S obzirom da projektanti ističu sigurnost hotela, ne očekuje se da buduće goste zadesi peh i da hotel u nekom trenutku "procuri", kao što je to bio slučaj sa akvarijumom u jednom poznatom dubaijskom tržnom centru.
Izvor: Mondo