Sirmijum prirodno predstavlja kapiju na putu značajnih građevina koje su iza sebe ostavili rimski imperatori na tlu Srbije, a Srbija inače obuhvata veliki broj antičkih lokaliteta, od Viminacijuma do Feliks Romulijane.

Izgradnja Vizitorskog centra "Sirmijum", zajednički je projekat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, kao i Sremske Mitrovice i Turističke organizacije Srbije, koja je započela promociju carske palate kao turističke destinacije za domaće i strane posetioce. 

Specijalan rezervat prirode "Zasavica" je prirodan rezervat, stavljen pod zaštitu države 1977. godine, kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja.

Stanište je više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava riba umbra, jedinstvena na svetu, a od 2004. godine i porodice dabrova.

Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce – sa više ležajeva, ali i prvi eko kamp, projektovan po standardima EU, za ljubitelje kamping turizma.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je bespovratnim sredstvima finansiralo projekat izgradnje infrastrukture Vizitorskog centra "Zasavica" i izgradnju turističkog kampa "Zasavica" u ukupnom iznosu od 53,8 miliona dinara.

Za izgradnju i opremanje Vizitorskog centra "Sirmijum", Ministarstvo je izdvojilo 62,5 miliona dinara.
Izvor: b92.net