Raznovrsna kultura i prelepi pejzaži najvećeg ostrva na mediteranu. Mondenska letovališta i zavičaj „Kuma“…

Italijani imaju izreku „Kada vidite Italiju otkrili ste ceo svet". I to ne bez razloga. Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Na njenom tlu su živeli Feničani, Kartaginjani, Grci, Rimljani, Arapi i Normani. Zlatne plaže smenjuju strme litice, a kruniše ih najaktivniji vulkan na svetu – Etna, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Burna istorija i veličanstveni predeli čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor.

Znamenitosti
Mesto odakle je potekla reč „mafija" iznenađuje svojom kulturom. Ta čuvena mafija je, naravno nevidljiva za oko turista i nema nikakve veze sa njima, pa samim tim nema razloga za brigu.

S obzirom na to da je u antičko vreme Sicilija bila deo Velike Grčke, sačuvani su ostaci mnogih hramova i amfitetatara. Blizu gradića Pjaca Armerina nalazi se Vila Romana del Kasale, rimska vila iz 4. veka sa nabogatijom, najvećom i najkompleksnijom kolekcijom mozaika na svetu.

Građevine podignute za vreme arapske vladavine kasnije su Normani prepravljali, pa je na taj način stvoren jedinstven arapsko-vizantijsko-normanski stil karakterističan za sve gradove na ovom ostrvu.

Mesto koje obavezno treba obići je i Crkva Hrista u gradu Monreal koja je prva u nizu podignuta na mestu nekadašnje džamije.

Letovališta
Taormina, mondensko odmaralište svetskog džet-seta nalazi se podno Etne i predstavlja dobru polaznu tačku na putu ka krateru vulkana. Plaže na Siciliji poznate su kao najbolje u Italiji. Plavo-zelena voda, prijatan sitan pesak pod nogama, prelepi pejzaži, jesu upravo ono što karakteriše Siciliju i njenu obalu.

Boravak na Siciliji nikako ne sme proći bez posete Palerma – glavnom i najvećem gradu na ostrvu. Prepun kontrasta, s jedne strane velelepni trgovi, katedrale i palate, naspram sirotinjskih četvrti predstavljaju lice i naličje jednog naroda.

Ljubitelji filma „Kum" nikako ne smeju propustiti da uživo vide autentičnu scenografiju. Gradić Korelone, udaljen je 45 minuta vožnje od Palerma. U njemu se nalazi čuveni Muzej mafije u kome je smeštena dokumentacija sa fotografijama sudskog procesa koji je vodio sudija Falkone. U selima Savoca i Forca d’Agro nalazi se i čuveni bar „Viteli" gde je sedeo Majk Korleone.

Gastronomija
Sicilijanci zaista uživaju u hrani. Poznati su po tome da na obroke troše mnogo vremena. Za pravi doživljaj sicilijanskog duha, nezaobilazne su čuvene taverne. Gastronomska ponuda je ovde veoma karakteristična i raznovrsna. Kombinacija svežih sastojaka, ribe tek izvađene iz mora uz dodatke pistaća ili badema, tradicionalna „pasta kon le sarde", ili rolovano pečenje „farsumagru".

Među poslasticama su poznate torte kasata, fruta martorana od marcipana i neizostavni kanoli.

Ukus hrane obavezno se upotpunjuje nekim lokalnim vinom. Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju dobrih i kvalitetnih vina. Najpoznatija vina su salaparutski korvo, Marsala, pantelerijski muskat, liparska malvazija, eloro nero iz Avole, ćerazuolo iz Vitorije i Etna.

Vulkan
Etna je vulkan, na kojem postoji oko 260 grupa ugašenih i dosta aktivnih kratera. Za one koji ne žele da pešače do vrha s parkinga vozi žičara. Zbog dužeg pešačenja dobro bi bilo da se na izlet krene u čvršćoj obući. Hodanje po vulkanskoj lavi kroz izmaglicu od tolote koje izbija iz tla svakako je doživljaj za sebe.

Najlepše plaže

Porto Empedokle
San Vito la Kapo
Čefalo
Izvor: novosti.rs