U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) predstavljeno je šest destinacija u Srbiji koja su deo projekta Ujedinjenih nacija namenjenog razvoju dečjeg i omladinskog turizma u seoskom području.

Banja Vrujci (foto: Wikimedia)

Na konferenciji za novinare predstavljeni su programi za decu i omladinu, koji se nude u opštini Kladovo u selu Tekija, u opštini Ljig u selu Paležnica, u Banji Vrujci, u Vršcu na Vršačkom bregu i Gudurici, u Knjaževcu i kod Gornjeg Milanovca u selu Pranjani. 

Kroz kampove \"Čudesno blago Đerdapa\", \"Vredne ruke\", \"Čarobno selo\", \"Banantsko šarenilo\", \"Obrazovna avantura\" i kroz \"Otvorenu seosku školu\", kako je rečeno, predškolci i školarci stiču funkcionalno znanje, razvijaju kreativnosti i uspostavljaju kontakte.

Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije Srbije Goran Petković kazao je da je popunjenost kreveta u ruralnom području Srbije jako mala, svega četiri odsto.

On je naglasio da je obrazovni turizam čiji je cilj sticanje konkretnih znanja kroz osmišljene programe, jedan od boljih načina promocije sela i sticanja funkcionalnih znanja za decu iz gradskih sredina.

Po rečima specijaliste za obrazovanje UNICEF Tanje Ranković, razvoj turizma na selu se može učiti kroz nekoliko modela koji su u skladu sa nastavnim planom i programom, a stiču se i znanja i iskustva koja nisu vezana za štolski program.

Ona je dodala da se kroz model \"Obrazovna farma\", deca o životu na selu uče kroz svakodnevne aktivnosti na farmi, a tokom boravka, koji može biti jedan, dva ili sedam dana, hrane se domaćim proizvodima.

Kroz model \"Centar za zabavu i edukaciju\", kako je kazala deca se uče kroz igru i praktričan rad, tako što znanje o prirodi primenjuju u obrađivanju bašte, dok znanje iz matematike i fizike koriste za pravljenje mini koliba.

\"Tu su i centri za otkrića i tematski centri, gde će deca moći da povežu ono što uče u školi sa svetom u kome žive, što ukazuje da se dečiji i omladinski turizam može realizovati na nov i nesvakidašnji način\", kazala je Rankovićeva.
Izvor: b92.net