Ako provedete neko vreme u ovim predivnim selima, shvatićete da reč ‘šarmantno’ nije samo pridev već način života. Jednostavna lepota kamenih kućica, prirodne lepote i pitoreskni pejzaži oboriće vas s nogu

Na stranici foxnews.com sastavili su listu najpitoresknijih sela na svetu, a mi vam ovom prilikom predstavljamo neka od njih koja se isplati posetiti ako žudite za idiličnim odmorom. 

Bilbury, Engleska
Kamene kućice iz 14. veka koje se nalaze uz Arlington Road u Bilburyju najfotografisanije su u ovom živopisnom selu koje je pisac William Morris opisao kao najlepše selo u Engleskoj. Bilbury je smešten na reci Coln u brdovitom zapadno-središnjem delu Engleske.

Savoca, Italija
Istorijsko sicilijansko selo Savoca smešteno je na brdu između gradova Messina i Taormina na istočnoj obali. Posetioci ovog živopisnog sela biće oduševljeni onim što se nudi ako su u potrazi za idiličnim i predivnim malim mestom.

Wengen, Švicarska
Zahvaljujući lokaciji u Alpama i tradicionalnim drvenim apartmanima, Wengen je švajcarsko selo iz snova koje izgleda kao iz Hajdinih pustolovina. Činjenica da su automobili u selu zabranjeni, dodatno doprinosi njegovom šarmu. Selo je već dugo popularno alpsko turističko središte.

Èze, Francuska
Mediteranski štih, srednjovekovni šarm, zadivljujući pogled i blizina Nice, učinili su ovo mesto na litici popularnom destinacijom na francuskoj rivijeri.

Český Krumlov, Češka
Nalazi se na reci Vltavi, a sagrađeno je oko dvorca iz 13. veka s gotskim, renesansnim i baroknim elementima. Izvanredan je primer malog srednjovekovnog sela čija je građevinska baština ostala netaknuta. Zbog toga je istorijski centar mesta od 1992. godine svetska baština Uneska.
Izvor: Magazin