Ljubitelji sporta planiraju put na neki od preostala tri najveća teniska turnira u 2012. Osnovni trošak za engleski Vimbldon minimum 1.200 €, a za američki Ju-Es open 1.500 €…

Novak Đoković na Vimbdonu 2011. (Wikimedia)

Ljubitelji tenisa i ove godine mogu polako da počnu sa organizacijom puta na jedan od tri preostala grend slem turnira u ovoj godini. Neke domaće agencije u svojoj ponudi imaju sportski turizam, ali je ipak znatno isplativije da se sve planira u sopstvenoj režiji. Tako se petodnevna poseta Rolan Garosu može organizovati za 800 evra, a Vimbldonu za, najmanje 1.200 evra. Zbog velike udaljenosti, aranžman za Ju-Es open znatno je skuplji i staje najmanje 1.500 evra. 

Treba znati da u vreme održavanja velikih sportskih manifestacija cena avionskih karata i smeštaja ume drastično da skoči, pa je rezervacije najbolje obaviti dosta unapred. Nažalost, ni to nije garancija da ćete biti pošteđeni muka.

Rolan Garos (Wikimedia)

Francuska – Turistička agencija „Kontiki\" zasad u ponudi ima dva aranžmana za Rolan Garos – od 680 i 745 evra. Prva varijanta podrazumeva petodnevni, a druga šestodnevni boravak u hotelu sa tri zvezdice. U cenu ulazi i povratna avio-karta, ali se mora doplatiti još 152 evra za sve takse. Najveći izdatak su ulaznice za polufinalne mečeve koje „Kontiki\" prodaje po ceni od 795 evra za drugu kategoriju, odnosno 645 evra za treću kategoriju sedišta. Finalne ulaznice se mogu dobiti za dodatnih 990 evra ili jeftinije za 875 evra.

Oni koji se odluče za samostalnu organizaciju, povratnu avionsku kartu za završne mečeve mogu da nabave po ceni već od 200 evra. Najjeftiniji smeštaj za pet noćenja u hostelu staje oko 150 evra. Karte za sve mečeve se mogu kupiti preko zvaničnog sajta njnjnj.rolandgarros.com, gde paket za polufinale staje 213 evra, a za finale 235. Na ovaj put može se krenuti i automobilom, ali je ta varijanta isplativa samo ako kreće više ljudi. U tom slučaju za gorivo i putarine, u oba pravca, potrebno izdvojiti oko 550 evra.

Vimbldon (Wikimedia)

Engleska – Da bi se posetio najprestižniji teniski turnir na svetu, potrebno je znatno više novca i poprilično sreće. Za početak, da bi se stiglo do Londona, mora se obezbediti britanska viza. Za njeno izdavanje je potrebno da prođe barem dve nedelje, a zatim i da se izdvoji 9.500 dinara. Potrebno je nabaviti, potom avionsku kartu i rezervisati je što ranije. Trenutno se mogu naći poprilično jeftine avio-karte za oko 200 evra u oba pravca. Smeštaj u glavnom gradu kraljevine je, inače, vrlo skup, a za vreme Vimbldona, ga je teško i naći.

Najjeftiniji hostel udaljen nekoliko kilometara od centra staje oko 30 evra za noć. Sve što je malo bolje i bliže centru košta minimum 100 evra. Nabaviti ulaznice za teniski spektakl posebna je priča i iziskuje dosta novca. Za mečeve četvrtog kola, na terenu broj 1 treba izdvojiti oko 780 evra, a karta može da se kupi preko specijalizovanih sajtova.

US Open (Wikimedia)

Amerika – Poseta Velikoj jabuci doživljaj je sam po sebi, a kada se tome doda i Ju-Es open, to je nešto što pravi ljubitelji tenisa ne bi smeli da propuste. Trenutno se povratna karta do Njujorka može kupiti za oko 750 evra sa nekoliko presedanja, ali kako se turnir bude približavao, sve će biti teže da se nađu, a cena će biti drastično veća. Najjeftiniji smeštaj staje oko 40 evra za noćenje u hostelu, dok se cene u hotelima kreću od, minimalnih 50 evra, pa naviše. Prodaja karata će početi 13. juna, pa još nisu objavljene cene. Inače, one su, u zavisnosti od pozicije na tribinama i važnosti meča prošle godine koštale od stotinak do više hiljada evra.
Izvor: novosti.rs