Telefonski operateri savetuju sve one koji planiraju letovanje u stranim zemljama da obrate pažnju na cenovnike rominga jer se može dogoditi da im zbog preskupog telefoniranja ili prenosa podataka presedne godišnji…

U Telekomu savetuju pripejd korisnike mobilnih telefona da izaberu inostrane operatere sa kojima domaća kompanija ima saradnju. U Bugarskoj je to mreža "Globul", u Grčkoj "Cosmote", a u Hrvatskoj "T-mobile".

"Cene rominga za postpejd korisnike se menjaju maltene svakodnevno zbog promene kursa ili tarife operatera", kaže Jelena Rokvić iz odeljenja za odnose s javnošću Telekoma. Zato bi građani neposredno pre odlaska na put trebalo da uporede cene razgovora u različitim mrežama jer su razlike u pozivima čak i do 100 dinara po minutu.

Za "Vip mobajl" je svet podeljen na četiri zone i ne postoji cenovna razlika u odnosu na gostujuće mreže.

"Cena je ista za pripejd i postpejd korisnike. ‘Vip’ svojim korisnicima ne naplaćuje uspostavu veze za pozive iz rominga u standardnoj roming tarifi", kažu u toj kompaniji.

U Telenoru upozoravaju građane s pametnim telefonima da vode računa o korišćenju Interneta dok su u romingu i da podese parametre tako da ne naprave ogromne račune, jer čak i da ne pretražuju Internet, pojedini telefoni se automatski ažuriraju onlajn.
Izvor: Blic.rs