Agenti za nekretnine i preduzimači izmenili su Kazablanku do te mere da ni u naznakama ne podseća na grad iz čuvenog istoimenog filma.

Kada su Francuzi zauzeli Kazablanku početkom 20. veka oni su ovu marokansku luku pretvorili u klasik kolonijalne arhitekture koji će biti učinjen besmrtnim u istoimenom kultnom filmu iz 1942. godine.

Decenijama posle premijere "Kazablanke", agenti za nekretnine i preduzimači izmenili su grad do te mere da ni u naznakama ne podseća na grad iz filma i stručnjaci sada strahuju šta će se dogoditi sa ostarelim francuskim kolonijalnim fasadama, neomaorskim detaljima i art deko hotelima.

"Moramo brzo da delamo", rekao je AFP-u Karim Ruisi, potpredsednik udruženja koje se bavi zaštitom starih građevina Kasamemoar. "Ove zgrade su u očigledno lošem stanju", dodao je on.

Najbolji primer toga je, kaže, hotel "Linkoln". Podignut 1916. godine po dizajnu francuskog arhitekte Ubera Brida nekoliko metara od centralne pijace, arabesknu zgradu u art deko stilu koristili su američki špijuni tokom Drugog svetskog rata. Hotel je zatvoren 1989. i danas je u ruševinama. Pogledajte:

Ruisi objašnjava da je veći deo Kazablanke izgrađen kao eksperiment početkom 20. veka i da je danas neophodna pomoć za oko 4.000 građevina.

Preduzimači često kupuju istorijska zdanja, ruše ih i grade moderne stambene zgrade u kojima mogu da dignu cenu stanova i iznajmljivanja. Deo problema, kaže Ruisi, je što stanari u postojećim zgradama plaćaju niske kirije i vlasnici mogu da ih isele samo ako plate njihovo preseljenje u vrednosti u proseku od oko 50.000 evra. Preduzimači imaju dobre veze sa lokalnom vladom koja zažmuri na rušenja.

"Zgrade se grade na uštrb grada i njegovog nasleđa", rekao je Ruisi čija se asocijacija nada da će Kazablanka biti stavljena na Uneskovu listu svetskog nasleđa.

Iako lokalne vlasti sporo deluju i ne postoji nacionalna strategija za očuvanjne arhitektonskog nasleđa, zvaničnici ipak sve više reaguju na pozive za zaštitu, kaže Ruisi.

U istorijskom centru grada, u blizini medine, čuveni hotel "Ekscelsior" je jedno od najpopularnijih mesta u gradu od pet miliona stanovnika. Hotel sa belom kolonijalnom fasadom izgradio je francuski arhitekta Hipolit Žozef de la Port 1916. godine i ukrasio španskim pločicama.

Preko puta ulaza u medinu, drevni grad gde su Jevreji, muslimani i hrišćani godinama koegzistirali, nekadašnja katolička crkva danas je pretvorena u kulturni centar.
Izvor: Mondo