Turistička atrakcija ispod zemlje. Jedina pećina u koju se ulazi vozom. Već dva veka mami turiste ukrasima…

Proteklih godina više od 32 miliona turista ostalo je bez daha prilikom obilaska Postojnske pećine, a među njima bilo je i 45 predsednika! Žutim vozićem do srca jame putovale su i evropske princeze, kneževi, plemići, ali i kraljevi zbog čije su posete organizovani i prijemi u balskoj dvorani. 

Ova, najlepša evropska pećina, oduvek je bila nezaobilazna "stanica" i za srpske turiste na putu za Italiju. Prošle godine je, međutim, pećinu posetilo "samo" 4.803 gostiju iz Srbije. Ovaj podatak čudi, jer i dalje svi srpski turisti moraju da prođu pored Postojne, pošto se tu nalazi evropsko čvorište odakle se razdvajaju putevi za Italiju, Austriju, Jadransko more i istok Balkana.

Istorija
Slavna pećina je otkrivena 1818. godine kada ju je slučajno pronašao jedan meštanin. Već sledeće godine Postojnska jama primila je prve turiste, 1872. godine je pokrivena šinama, a 1884. godine osvetljenje bakljama i petrolejkama zamenjeno je električnim. Postojnska jama je i danas jedina pećina na svetu u koju se ulazi – vozom. Od 1967. godine postoji kružna jamska železnica duplog koloseka, tako da najlepše delove jame može da obiđe čak 14.000 turista dnevno. Pećina ima pet ulaza, pa je vazduh uvek svež.

Pećine
Oko 46 odsto teritorije Slovenije pokriveno je kršom i u njemu je otkriveno čak, 10.000 pećina. Za posetioce je otvoreno 26 pećina, koje uz tri rudnika čine neverovatnu atrakciju ove zemlje. Sa 21 kilometrom galerija, tunela i fantastičnih dvorana, najsjajniji biser među slovenačkim pećinama je Postojnska jama. Ova pećina je sa Predjamskim zamkom i zvanično uvrštena među pet najpopularnijih atrakcija (ostale su Bled, Lipica i Ljubljanski grad).

– Postojnska jama je direktno povezana sa Beogradom – kaže Petar Stefin, direktor Postojnske pećine. – Misteriozna ponornica Pivka, koja protiče kroz Postojnsku jamu, uliva se u Ljubljanicu, koja se, pak, uliva u Savu koja se u Beogradu uliva u Dunav.

Stefin je iskusan domaćin starog kova. Ugostio je i grupu koju su činili svi šefovi evropskih tajnih službi, ali je diskretan o tome šta su tu sve u gostima radili. Seća se vremena kada je bilo po 220.000 gostiju iz bivše Jugoslavije, ali rekordnog dana, 7. avgusta 1978. godine, kada je prodato 12.025 ulaznica!

Voz
Nakon dva kilometra uzbudljive vožnje pećinskim vozom sa otvorenim vagonima, stiže se do Velike gore, koja je ujedno i najviša tačka obilaska. Velika gora ima veličanstven svod visok 300 metara. Odavde se preko Ruskog mosta (ime nosi po ruskim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata koji su ga izgradili) dolazi do Lepih jama. Kanal Lepe jame dugačak je 500 metara. Dalje se redom nastavljaju Bela i Crvena dvorana, Zimska i Špageti dvorana (sa bezbroj kalcitnih cevčica koje podsećaju na špagete).

Simbol pećine je veličanstveni stalagmit „Dijamant" koji je specifičan po svojoj veličini i belini kojom „obasjava" čitavu dvoranu. Zanimljiv je podzemni svet pećine. Jama krije mnoštvo endema, a najčuveniji je „mladunče zmaja", odnosno čovečja ribica koju ne možete videti u prirodnom okruženju, već u veštačkom bazenu koji se nalazi u jednoj od dvorana Postojnske pećine. Nedaleko je koncertna dvorana duga 3.000 i visoka 40 metara koja može da primi 10.000 posetilaca koji mogu da uživaju u savršenoj akustici i prelepoj scenografiji.

Zamak u šupljini
Samo devet kilometara od Postojnske jame nalazi se jedno od najslikovitijih srednjovekovnih čuda – Predjamski zamak. Iako star 700 godina izuzetno je očuvan, a bio je dom smelog, svojeglavog i upornog viteza Erazema Predjamskog. U čast ovog prkosnog i romantičnog razbojnika plemića, svakog jula održava se viteški turnir u kojem učestvuju vlastelini, kmetovi i vitezovi.

Dvorac je sagrađen u 123 metara visokoj šupljini pećine iznad kraškog ponora potoka Lokve. Prilikom obnove 1990. godine u podrumu je pronađeno zakopano blago iz 16. veka. Posetioci danas mogu da prođu kroz tajni prolaz (koji su koristili lopovi u 17. veku) i izađu sa druge strane dvorca.

Činjenice
* Obilazak sa vodičem traje 90 minuta
* Razgleda se pet uređenih kanala
* Prvi obilazak počinje u 9, a poslednji u 16 časova
* U jami je uvek od 8 do 10 stepeni
* Na ulazu može da se iznajmi kabanica za 3,5 evra
* Ulaznica u jamu je 22 za odrasle i 13 evra za decu
* Paket (Postojna i Predjamski grad) 27, odnosno 16 evra
* Grupna ulaznica (10 ljudi) je 19,90 evra
* Ulaznica u Predjamski grad je 9 evra
* Postojna je nekoliko kilometara udaljena od auto-puta
Izvor: novosti.rs; foto: Wikimedia