Regija Algavre sve dostupnija turistima iz Srbije, usled velikog broja low cost kompanija koje ovde lete.

Odmor tokom cele godine sa najboljom klimom u Evropi nudi sam jug Portugala. Regija Algavre sve je dostupnija turistima iz Srbije, usled velikog broja low cost kompanija koje ovde lete. Gradovi poput Fara i Albuferije plene sjajnim mestima, kako za noćni tako i dnevni provod, ali gotovo divljim plažama, s finim peskom duž cele obale. Algarve godišnje poseti oko pet miliona turista. 

Među najposećenijim destinacijama na južnoj obali Portugala je Faro, grad sa istorijskim centrom, dugim peščanim plažama i odličnim noćnim životom. Mesto je postalo izuzetno popularno među evropskim turistima, koji su bili u potrazi za novim destinacijama, pogotovo kada je izgrađen aerodrom.

Kidade Velha je odlično očuvani deo grada koji se nalazi odmah iza luke. Ulice su kaldrmisane, a kuće karakteristične lokalne arhitekture kojom dominira mavarski uticaj. Još je okružen delovima rimske trvrđave. Jedna od atrakcija je i Kapela dos Osos (Kapela kostiju) u crkvi Igreja do Karmo. U kapelu su uzidane kosti oko 1.200 monaha.

Kako Fado ima univerzitet, studentska populacija je garant da postoji dobar noćni život. Najveći broj klubova i pabova nalazi se u ulici Rua do Prior, kao i u uskim uličicama koje izbijaju na Rua Konseleiro Bivar. Treba se pripremiti da se pabovi otvaraju već oko podne i rade do dva ujutru, dok su klubovi otvoreni do jutra.

Praja de Faro, plaža grada, duga je nekoliko kilometara tako da nikada nije gužva. Voda je u glavnom plitka, ali postoje i mesta gde odmah počinje dubina.

Žute litice nasuprot bleštavo belih kuća slika su Albufeire koja ostaje u sećanju onima koji je posete. Nekada mirno ribarsko selo, danas je užurbani grad, koji je poslednjih pola pravi turistički bum.

Albufeiru treba da posete oni traže najčistije i najbezbednije plaže, koje još nisu toliko preplavljene posetiocima. Na mnogima je plava zastava Evropske unije za čistoću, tako da su one savršene za porodični odmor.

Obale Albufeire pozivaju na vodene sportove – jedrenje, skijanje na vodi, surfovanje i ronjenje. Prostori za golf skoro da se protežu do mora. Postoji i mogućnost igranja tenisa i jahanja u slikovitim svežim borovim šumama.

U gradu ima mogućnosti za različite vidove zabave. Odlazak u delfinarijum je odličan način za uživanje i opuštanje, uz posmatranje skokova morskih lavova i delfina. Safari ekskurzija džipovima je odličan način da se obiđu delovi izvan asfaltiranog puta, u prirodnom ambijentu i nedostupni kolima. Ovakav izlet, pored ručka, uključuje i obilazak podruma sa besplatnom degustacijom pića.

Majstori tkanine
Mnoge veštine Algarvea, rukotvorine koje svedoče o bogatoj tradiciji izrade tkanine, mogu se pronaći u Albufeiri. Lokalni majstori prave predmete ručne izrade, potrepštine od bakra i kalaja, korpe, čipku ili tipičnu obuću, kakvu su pravili vekovima. U povoju, ali jednako kreativna, izrada je bojenih tkanina i tapiserija, obično dekorisanih religioznim motivima.

Posetite:
Kidade Velhu (stari grad u Faru)
Kapelu kostiju, Faro
Gradsku pijacu u Fadu, Largo do merkado

Najlepše plaže Albufeire:
Praja de Balaja
Praja de Kastelo
Praja de Falezija
Praja de Gale
Praja de Oljo d’ Agua
Praja de Marija Luiza
Praja de Sao Rafael

Probajte:
pileći „piri-piri\"
„frango na pukara\"(kuvana piletina)
„karbidela\" (Carbidela) (piletina kuvana u sopstvenoj krvi)
jela od kukuruznog brašna sa svinjetinom i kobasicama, konjskim mesom, pilećim iznutricama i plećkama od pečene jagnjetine sa bademima, medom i ruzmarinom
„bakaljau\"(sušena ribe sa povrćem)
kolač sa bademom ili sa smokvama
vina („verde\", „alvarinjo\", „douro\", „alenteho\", „dao\", „bijarada\")
bicu (jaka kafa)

Cene (u evrima):
povratna karta iz Beograda 350
noć u hotelu 60
noć u hostelu30
piće u baru 2
Izvor: novosti.rs; fotografije: flickr.com