Međunarodna neprofitna Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine (FEE) dodelila je “Plavu zastavu” za ukupno 394 plaže i devet marina u Grčkoj, čime je ta zemlja zauzela drugo mesto, iza konkurenta Španije.

Oblasti Lasiti (na Kritu) i Halkidiki (na severu Grčke), pored ostrva Krf i Rodos, destinacije su sa najviše plaža nagrađenih "Plavim zastavama", u Grčkoj koja je sa još 45 zemalja uključena u program "Plavih zastava".  

U međuvremenu je Sekretarijat za vodu pri grčkom Ministarstvu za životnu sredinu, energetiku i klimu naveo u izveštaju o kvalitetu vode za 2011. da je 95 odsto vode za kupanje u Grčkoj odličnog kvaliteta, preneli su lokalni mediji.

"Plava zastava" predstavlja međunarodno priznati standard kvaliteta i svake godine se dodeljuje plažama i marinama širom sveta koje ispune stroge međunarodne kriterijume u pogledu kvaliteta vode, zaštite životne sredine, bezbednosti i pratećih usluga.

"Plavom zastavom" može da se pohvali više od 3.550 plaža i marina u širom sveta, uključujući niz evropskih država, Južnu Afriku, Maroko, Tunis, Novi Zeland, Brazil, Kanadu i karipska ostrva.

Program odnedavno uključuje i nagrađivanje mornara i brodova za praćenje kitova.

Broj plaža i marina sa "Plavim zastavama" je u porastu, uprkos pooštravanju kriterijuma za njihovu dodelu, koji podstiču učesnike da teže još boljem kvalitetu životne sredine.
Izvor: Mondo