Crna Gora: Jug Jadrana spreman za sezonu. Gostoprimstvo, cene i tišina – privlače turiste. Gradić za letnje ljubavi…

Ranije poznat i kao Petrovac na Moru – mesto koje je već decenijama jedno od omiljenih svratišta za turiste sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz cele Evrope, spremno je dočekalo ovogodišnju sezonu. Predsezona je u gradiću na jugu Jadrana dobro krenula, veći broj gostiju se očekuje u drugoj polovini maja i tokom juna. Za vreli špic, nema zime – u julu i avgustu će se u Petrovcu tražiti krevet više. No, jedna od karakteristika ovog mesta je, kažu domaćini, što Petrovčani i u vreme najvećih gužvi „izmisle" krevet za dragog gosta, koji nije na vreme rezervisao smeštaj. 

Romantično
„Gradić za letnje ljubavi", koji je taj epitet dobio nakon emitovanja popularne serije „Ranjeni orao", u kojoj „igra" jednu od uloga, pleni raskošnom prirodom – peščanim plažama nad kojima stražari stoletna borova šuma, gustim maslinjacima u kojima su smešteni hoteli, komforne vile i apartmani, bistrom morskom vodom u kojoj se ogledaju okolna brda…

Petrovac odavno prepoznaju po veoma dobroj usluzi, kako u hotelima i restoranima, tako i u ribljim konobama, kafićima i privatnim apartmanima. Ali sem toga i po pristupačnim cenama. Ovo mesto koje je na meti turista od proleća pa do kasne jeseni nudi zabavu za mlade, ali i dosta tišine onima kojima je do mirnog odmora.

Komfor
Renovirani hotel „Palas", sa četiri plus zvezdiceje zaštitni je znak Petrovca. Smešten uz samu plažu, sa bazenom, spa i velnes centrom, udobnim apartmanima dobrim delom su popunili gosti iz Francuske. Stižu organizovano preko agencije „Prodintur" tokom cele sezone.

– „Palas" je očigledno u modi na zapadnom tržištu – priča Vesna Lagator, iz Hotelske grupe „Budvanska rivijera". – Okitio se lane i međunarodnom nagradom za kvalitet usluge u konkurenciji hotela iz jedanaest zemalja, u velikoj akciji koju sprovodi svake godine agencija „Prodintur".

Malo dalje, hotel „Rivijera", pod Malim brdom pre neku godinu je sinuo punim sjajem. Vrhunska ekipa kulinara i konobara, spremna je da udovolji zahtevima i najprobirljivijeg tržišta.
– Dolaze gosti sa svih strana – kaže Milica Bogdanović, iz poznatog petrovačkog hotela. – Ima dosta Nemaca, ostalih Evropljana, ali i onih iz regiona koji vole Petrovac i „Rivijeru".

Ipak, ono po čemu najviše prepoznaju Petrovac su lepe kuće za odmor, čiji vlasnici su retko ljubazni i gostoprimljivi. To je i razlog što se gosti vraćaju, kažu. Malo koje drugo mesto na južnom primorju ima toliko „povratnika".

Jubilej
A da Petrovac ima tradiciju, dugu i plodnu, kada je turizam u pitanju, pokazuje i podatak da će se uskoro navršiti 90 godina od kako su prvi turisti kročili na ovdašnju plažu. Bili su to beogradski studenti, koje je predvodio Đokica Jovanović, ugledni arhitekta. Ovaj jubilej biće obeležen prigodnom izložbom starih fotografija i tekstova, ali i drugog materijala iz tog vremena.
Izvor: novosti.rs