Šunka fest i Temerinska pasuljijada, dve tradicionalne turističko-privredne manifestacije, predstavljene su posetiocima 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Temerinska pasuljijada održaće se 1. i 2. juna na prostoru Vašarište, u Temerinu, a okupiće oko 300 takmičara iz 12 zemalja. 

Festival pasulja u Temerinu održava se osmu godinu, kazao je marketing menadžer manifestacije Dragan Vukotić, dodajući da su prvog dana na programu ekološko-edukativne radionice i izložbe starih zanata "Eko sokak“, a za uveče je zakazan veliki rok koncert. Tokom drugog dana, po rečima Vukotića, na programu će biti takmičenje u kuvanju pasulja i ravničarske igre.

Vukotić je objasnio da se kod ravničarskih igara radi o nizu nesvakidašnjih disciplina, pa je tako najavio i obaranje svetskog rekorda u bacanju starog bicikla u dalj, koji trenutno iznosi 11,4 metra.

Pored takmičarskog dela, festival ima i humanitarni karakter jer će se prikupljati dobrovoljni prilozi za domove dece ometene u razvoju.

Organizatori su najavili da će 2. juna besplatno podeliti 4.000 porcija pasulja, koji će se kuvati u " džambo" kazanu od 1.800 litara, a za kuvanje će biti upotrebljeno čak 200 kilograma pasulja.

Šunka fest na programu je od 7. do 10. juna i održaće se na Novosadskom sajmu ali i u Master centru, hali Master i na otvorenom prostoru.

Kako je najavio menadžer projekta Šunka fest Marko Petrović, na toj manifestaciji nastupiće pedesetak pršutara koji će izložiti oko 1.000 komada šunki.

Prvog dana festivala, 7. juna, planirano je održavanje rok koncerta.

"Žiri sačinjen od vrhunskih stručnjaka, profesora sa beogradskog i novosadskog univerziteta proglasiće najbolje šunke i pršute", kazao je Petrović, dodajući da će se birati najveća šunka, najveći par šunki, najmanja šunka i drugo.

Nastup na Šunka festu najavile su i turističke organizacije iz nekoliko vojvođanskih mesta, kao i hotelijeri.Pored toga, svoje rukotvorine i tradicionalne prehrambene proizvode predstaviće 15 Udruženja žena iz Vojvodine.

Na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, Šunka fest je izložio šunku tešku 30 kilograma, a prema rečima Petrovića, na Šunka festu je najavljeno da će neki od takmičara doneti pršute teške više od 50 kilograma.
Izvor: b92.net