Put Pariza sigurno je pun iznenađenja, istorije, kulture, romantike i grad koji sa sigurnošću svoje posetioce ostavlja bez daha i čini bogatijim za jedno novo iskustvo…

Francuska prestonica ima mnogo simbola, stoga vam predstavljamo samo neke koje se na listi za obilaženje smatraju pod obaveznim. Na samoj teritoriji grada nalazi se oko 400 crkava od kojih su sigurno najpoznatije Notre Dame, u čijoj blizini je i poznata latinska četvrt, i Sacre Coeur smeštena na brdu i najvišoj tački Pariza Monmart, a u blizini koje su snimane i neke od najpoznatijih scena iz čuvenog filma "Čudesna sudbina" Amelije Pulen. 

Na samom brdu nalazi se i deo pod nazivom Pigal ali i čuveni noćni klub i kabare Mulen ruž u kom se prikazuju neki od čuvenih mjuzikala i predstava za koji se karte moraju rezervisati i po nekoliko meseci ranije. Centar Pariza svakako jesu Jelisejska polja, najduža i najšira avenija koja se prostire od dve tačke i to od trga Konkord pa sve do trga Šarla de Gola i Trijumfalne kapije. Na samom putu od trga Konkord nalazi se i čuveni park koji vodi do velelepnog muzeja Luvr u kom je smeštena čuvena Mona Liza, a za koji dobri poznavaoci umetnosti ističu da bi se ceo obišao sa posetom svakom delu potrebno bi bi bilo od dva do tri meseca.

Ono što se sigurno nalazi na većini razglednica i fotografija jeste Ajfelova kula sagrađena 1839. godine koju nazivaju i gosopođicom Pariza koja je dobila naziv po arhitekti koji je projektovao, Gustafu Ajfelu. Sa visinom od 300 metara zaista predstavlja jedno od najvećih dela arhitekture do čijeg samog vrha vodi 1665 stepenika.

Još jedan svet bogatsva i raskoša smešten je na samo dvadesetak kilometara od centra grada, velepni dvorac Versaj rezidencija Luja XIV, XV i XVI, koja se prostire na 11 hektara, a u čijem su eksterijeru smeštene mnogobrojne fontane, bašte, jezera i prelepa priroda. U samoj unutrašnjosti nalazi se 700 soba, od kojih je svakako najpoznatija Dvorna Ogledala u kojoj se na najbolji način oseti duh francuske aristokratije.

I za kraj, ono što sve posetioce vraća u period detinjstva i bajke jeste Dizniled, koji se prostire na neverovatnih 2230 hektara u kom je zaposleno 14500 ljudi koji svakodnevno na najbolji mogući način ulepšavaju dan njegovim posetiocima. Gostima su na raspolaganju više od 50 atrakcija koncipirane tako da zadovolje svačiji ukus.
Izvor: LuxLife.rs; foto: Wikimedia