“Koviljska rakijada” biće održana 10. juna u Kovilju, a po rečima organizatora posetioci će imati priliku da probaju više od 30 vrsta rakija.

Tradicionalnu turističku manifestaciju "Koviljska rakijada – Parastos dudu" otvoriće predstavnici ambasade Brazila u Srbiji, rekao je za Tanjug menadžer te manifestacije, Dragan Stanković.  

"Stručni žiri će posebno ocenjivati ‘dudovaču’, rakiju po kojoj su prepoznatljivi Kovilj i okolna mesta, a posebno ostale vrste rakije", rekao je Stanković, dodajući da će se zvanična promocija ovogodišnje "Koviljske rakijade" održati 5. juna u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada.

"Rakijada", kako je najavio, počinje pečenjem rakije "dudare" ili "dudovače", koja će se besplatno deliti posetiocima. Pored pečenja rakije na programu će biti i pripremanje i degustacija vojvođanskih gastronomskih specijaliteta poput paprikaša od mangulice ili strudli od maka i višanja, a u planu je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Ceo tok manifestacije pratiće program Kulturno umetničkih društava iz Vojvodine. Osim toga biće održana i sportska takmičenja u pecanju i vožnji rolerima, kao i tradicionalna biciklistička trka od Novog Sada do Kovilja.

"Za one željne tradicionalnih vojvođanskih izleta organizovaćemo vožnju fijakerom do čarde ‘Na kraj sveta’ i manastira Kovilj", kazao je Stanković.

Manifestacija "Koviljska rakijada – Parastos dudu", ove godine beleži svoje 17. izdanje, a u minulih 16 godina posetioci su bili u prilici da, pored "dudovače" probaju rakije od lubenice, paradajza, kupusa, limuna, pasulja…
Izvor: mondo.rs