Evija (Eubeja) je drugo najveće grčko ostrvo, nakon Krita i ima mnogo toga da ponudi. Odlično je da se obiđe automobilom jer ima puno seoca i interesantnih mesta koja vredi posetiti. Naravno tu su i lepe plaže, a u zavisnosti u kom delu ostrva odsedate možete uživati ili u miru i tišini ili u ludom noćnom životu. Eviju možete posećivati i zimi jer ima ski centar koji je vrlo popularan među Grcima.

Pored istraživanja ovog prelepog ostrva, takođe možete uživati i u vodenim sportovima u Halkidi, Nea Stiri i u okolini Kimija. Možete se voziti, penjati uz planine i uživati u spa centrima i banjama. 

Prelepe plaže se nalaze širom celog ostrva, najpoznatije su: Nea Artaki, Nea Stira, Heliadou, Kimi, Angali, Agiokambos i Agios Georgis.

Šoping i noćni život
Halkida poseduje najraznovrsnije noćne klubove i barove i to je mesto gde je noćni život sigurno najburniji. Ne očekujte baš divlje žurke poput onih koje se dešavaju na Kosu i Iosu jer je Evija više grčko odmaralište koje neguje opušteniji način provoda.

Hrana je prava tradicionalna ostrvska i skoro svako seoce ima bar po jedan svoj specijalitet. Obično je dozvoljen ulazak u kuhinju kako biste proverili šta se nudi.

Što se kupovine tiče u Halkidi i Eretriji ćete naći sve što poželite, a u seocima se nalazi mnogo radnjica sa tradicionalnim proizvodima i stvarčicama. Svako selo ima svoje specifične suvenire.

Glavni grad Evije, Halkida je danas moderan grad sa mnogo prodavnica, banaka, barova, restorana…Možete posetiti i interesantan arheološki muzej i videti ostatke antičkih hramova kao i tvrđavu iz 15. veka.

Eretrija je drugi po veličini grad i on je takođe bio finansijski i kulturni centar u antičkoj Grčkoj. U njemu se takođe nalazi arheološki muzej i i ostaci pozorišta iz antičkog vremena, kao i kuće i hramovi.

Kimi se nalazi visoko iznad mora, u njemu možete posetiti folklorni muzej, antičke ruševine i Vizantijski manastir; međutim obratite pažnju da ako posećujete manastir budete prikladno odeveni: dugačke suknje i prekrivena ramena su obavezni za žene, a za muškarce dugačke pantalone.

U Eviji se nalaze na stotine sela tako da ih je teško sve nabrojati. Neka od najznačajnijih su Paleochora u kojem se nalazi interesantna pećina, Ano Potamia, Rouvies, Orei…

Evija je sa kopnom spojena gvozdenim mostom. U funkciji su trajekti, autobusi i vozovi. Avionim možete otići do Atine, a odatle vam je potrebno oko sat vremena vožnje do Evije.

Istorija
Evija je bila naseljena još u praistorijskom periodu. Njeno najvažnije naselje bila je današnja Halkida, jer je bila najbliža kopnu i imala je prirodne resurse bakra, što je grad učinilo trgovačkim centrom od velikog značaja.

Tokom 5. veka ostrvo Evija našlo se na strani Atine u borbi protiv Persijanaca, a Eretrija je bila jedan od glavnih centara u tom periodu. Pomogla je koloniji Milet tokom Jonskog ustanka 499. p.n.e., ali kada je on propao, rat sa Persijom je bio neizbežan. Persijanci su unuštili Eretriju sedam godina nakon pobune.

Grad je obnovljen nakon Bitke kod Maratona, na mestu koje je bilo malo dalje od prvobitnog naselja. Eretrija nikad više nije povratila staru slavu, ali je i nadalje bila drugo naselje na ostrvu. Od tada susedno naselje Halkida preuzima vodeću ulogu. U 2. i 3. veku p.n.e. Rimljani su okupirali ostrvo, zajedno sa celom Grčkom.

Tokom vizantijskog perioda na ostrvu su sagrađene mnoge crkve i manastiri koji su se do danas održali. Mlečani su došli u 13. veku i tada je Evija zbog svoje strateške pozicije postala bojno polje izmđu njih i Turaka.

Nakon završetka Grčkog rata za nezavisnost 1830. godine, ostrvo Eubeja je ušlo u sastav novonastale Kraljevine Grčke.

Ukoliko ne želite da idete na ovo ostrvo u sopstvenoj režiji turistička agencija Argus Tours kod nas od ove godine radi aranžmane za Eviju.
Izvor: b92.net; fotografije: flickr.com