Građani Srbije koji žele da putuju u Kanadu, od prošle nedelje, potrebne papire više ne mogu da pribave u Beogradu. Odeljenje za vize i migracije od 9. maja više ne radi i ceo posao prebačen je na kancelariju ove zemlje u Beču.

– Beogradska kancelarija je jedna od 11 koje će u narednih godinu i po dana biti zatvorene širom sveta, a u sklopu reorganizacije Ministarstva migracija Kanade. Glavni razlozi su ekonomski, odnosno štednja – rekao je Vladan Miladinović iz kanadske ambasade.

Pored naših državljana, vize će ubuduće u Beču vaditi i Makedonci i Crnogorci, koji su to donedavno radili u Beogradu. Miladinović objašnjava da osoblje u Beču ima potrebno regionalno iskustvo i zna jezike, tako da je maksimalno olakšana procedura podnošenja i obrade zahteva.

Naši državljani molbe za vizu mogu poslati internetom, poštom ili dostaviti lično. Molbe koje su već podnete u Beogradu i ušle u proceduru, biće prebačene u Beč, gde će biti nastavljena njihova obrada.

– Kanadska ambasada u Beogradu ne zatvara vrata i nastavlja normalno da funkcioniše, jer je ona u sklopu sistema Ministarstva spoljnih poslova – kaže Miladinović.

U srpskom MSP kažu da nemaju najave da se još neka zemlja sprema da zatvori svoje konzularno odeljenje.
Izvor: novosti.rs