Proleće i još su aktuelni kratki odmori u gradovima. tzv spring-break. Mnogi praznike ili produženi vikend iskoriste da obiđu najlepše evropske gradove. Ako ste već rezervisali smeštaj i karte za put, vreme je da razmislite i o tome šta je najpre treba videti u nekom gradu.

U mnogim popularnim evropskim gradovima postoje propusnice koje vam po određenoj ceni omogućavaju besplatne, ili ulaze s popustom u muzeje, zabavne parkove, galerije itd, ali besplatan javni prevoz. Ako želite da tokom jednog vikenda obiđete sve najvažnije atrakcije jednog grada, kupovina propusnice može da bude dobra investicija.

Najbolje je da na internetu istražite sve i potom planirate obilaske pa možete zaključiti da li vam se isplati da kupite propusnicu ili će to zahtevati mazohističku rutu gde ćete za malo vremena morati da vidite gomilu toga da biste je dobro iskoristili.

Evo predloga kako iskoristiti propusnice u pet evropskih gradova.

Cene su za odrasle, za dva dana.

Pariz – Paris Pass
Cena: 105 evra za dva dana.
Dobijate: Ulaz u 60 muzeja, galerija i spomenika, Luvr, Orsej i Pompidu centar, krstarenje Senom, dva dana panoramskog razgledanja autobusom, javni prevoz. Jedini veći propust je Ajfelova kula.

Ušteda?
Pošto je propusnica toliko sveobuhvatna, veoma je skupa, što znači da morate da budete apsolutni manijak da bi se isplatila. Za obične smrtnike bolja je Paris Museum Pass (www.parismuseumpass.com) košta 39 evra za dva dana, a omogućava slobodan ulaz za 60 atrakcija, ali bez autobusa i prevoza.

Barselona – Barcelona Card
Cena: sa 10 % popusta kada kupujete preko interneta, košta 36 evra za dva dana.
Dobijate: Besplatan javni prevoz, i uglavnom popuste na skoro svim atrakcijama.

Korist?
Na sajtu kažu da je ovo najbolje rešenje za Barselonu, ali to je nije tačno. Za glavne atrakcije nude mizerni popust – na primet za Pikasov muzej 20 %, 2 evra po karti za Gaudijevu crkvu Sagrada Familia.

To što vam je uračunat i besplatan prevoz i nije neka vajda s obzirom na to da će vas prevoz za dva dana koštati 12.8 evra. Bolje rešenje je articketBCN (www.articketbcn.org) koja, za 30 evra omogućava ulaz u sedam najbitnijih muzeja i galerija.

Rim – Roma Pass 
Cena: 30 evra, za tri dana ( samo na tri dana i može da se uzme)

Dobijate: Besplatan ulaz za bilo koje dve atrakcije koje prve posetite, popust za 40 drugih i besplatan javni prevoz. Sve glavne atrakcije su pokrivene, osim Vatikanskih muzeja.

Korist?
Dobra stvar ako za prve dve posetite izaberete skuplje atrakcije. Bez propusnice, ulaz u Koloseum/Rimski forum/Palatine i Capitoline i karta za tri dana prevoza košta 35 evra.

Amsterdam – Iamsterdam City Card 
Cena: 50 evra za 48 sati.
Dobijate: besplatan ulaz za 34 atrakcije, uključujući i skup muzej Van Gog i Ermitaž Amsterdam, zajedno sa besplatnim prevozom kroz grad i plovidbu kanalom.

Korist?
Ako biste plaćali posebno, ulaz u Van Gogov muzej i Ermitaž i 48časovni prevoz i krstarenje kanalom bi koštalo 55 evra što znači da ćete dobro uštedeti uz ovu propusnicu. Ali druge dve glavne atrakcije Muzej ane Frank i Rijksmuesum nisu uračunate.

London – London Pass 
Cena: 75 (£61) evra za dva dana, ili 97 sa javnim prevozom.
Dobijate: besplatan ulaz za 55 atrakcija, uključujući Tower of London, Vestminstersku opatiju, crkvu St. Pol i krstarenje Temzom od kojih svaki košta 15 funti ili više.

Korist?
Samo ukoliko obiđete 4 ili 5 najskupljih atrakcija. Imajte na umu da veliki broj najkvalitetnijih muzeja i galerija u Londonu svakako nudi besplatan ulaz – Britanski muzej, Nacionalna galerija. Tates, Muzej nauke i Prirodnjački istorijski muzej.
Izvor: b92.net; fotografije: Wikimedia