Termoelektrana “Nikola Tesla A” otvara vrata ljubiteljima industrijskog turizma. Program za mališane i odrasle, ture od 30 minuta do dva sata.

TE “Nikola Tesla” (foto: tent.rs)

Najveća termoelektrana jugoistočne Evrope uskoro će postati i turističkih atrakcija pošto se u TE \"Nikola Tesla A\" uveliko pripremaju za ljubitelje industrijskog turizma. 

Prateći svetske trendove menadžeri TE u Obrenovcu odlučili su da poput najvećih svetskih industrijskih postrojenja otvore kapije i svima koje to zanima pokažu kako se pravi – struja.

\"Industrijski turizam u svetu zarađuje milione, jer ljude izuzetno zanima kako rade velika postrojenja\", kaže za \"Novosti\" Đorđi Biljanovski, zamenik direktora TE \"Nikola Tesla\" u Obrenovcu.\"Mi smo najveća termoelektrana na Balkanu, zanimljiviji smo i od Diznilenda!\"

Posetioci će u holu moći da vide maketu termoelektrane, pogledaju film, uzmu flajere i brošure, osveže se i porazgovaraju sa stručnjacima. Zatim će dobijati bele, zelene ili crvene bedževe, kojim će moći, u zavisnosti od interesovanja, da vide određene delove elektrane. Posete će trajati od 30 minuta do dva časa, a svi će dobiti panoramsko razgledanje elektrane.

\"Oni koji žele da uđu u postrojenje moraće da odslušaju predavanje o bezbednosti, uzmu bedž i naočare, pa u pratnji krenu u proizvodni pogon. Ne postoji ograničenje godina, primaćemo i vrtiće, a program će biti prilagođen uzrastu. Najmlađe će sigurno najviše zanimati železnički transport, specijalne lokomotive kojima ne upravljaju mašinovođe, ‘ćira’ na uskom koloseku i vagoni kojima se otvara dno iz kojem ispada ugalj. Nećemo naplaćivati ulaz, jer nam je cilj da promovišemo tehniku i motivišemo mlade da se okrenu obrazovanju koje će dovesti do razvoja Srbije\", objašnjava Biljanovski

Samo 17 kilometara uzvodno nalazi se i Tent B, pa će se u perspektivi praviti celodnevni izlet za industrijske turiste. Naime, posetioci će dolaziti u Obrenovac i posle razgledanja ovog giganta, brodom će Savom ići do Tenta B.

Posetioci će moći da vide turbine koje proizvode struju, crveno dugme kojim bi se ugasila struja u pola Srbije, upravljačku stanicu, kao i mozak sistema, simulator, impozantan železnički sistem i peći u kojima gori ugalj!

I do sada je ovu termoelektranu godišnje posećivalo po 2.000 posetilaca. To su, uglavnom, bili đaci i studenti, ali i inženjeri iz inostranstva: Slovenije, Japana, Nemačke… Svi oni su, praktično, bili gosti, jer nisu plaćali ulaz, a dobijali su, čak, i ručak u fabričkoj menzi.

Trenutno se, međutim, formira tim koji će biti spreman da primi i \"obične\" turiste, a biće izgrađena i specijalna ograda, info-pult na kojem će se dobijati bedževi, kao i prijemni hol.
Izvor: novosti.rs