Tradicionalna “Nišavska regata” biće održana 20. maja po 16. put, na reci Nišavi, u organizaciji “Safari kluba”.

Nišava (flickr.com)

Regata će imati revijalni karakter, u prvom delu staze i takmičarski u drugom. Kretaće se na delu reke od sela Prosek do centra Niša, u ukupnoj dužini od 15 kilometara. Čamci će prolaziti pored Niške Banje, Brzog Broda, Medijane i Vrezinskog bazena, a odatle će krenuti takmičarski deo. Nišavska regata spada u red sportsko rekreativnih programa, koji je namenjen ljubiteljima čamaca, reka i boravku na otvorenom prostoru. 

U programu mogu da učestvuju posade, koje imaju pravi gumeni čamac sa veslima i zaštitnu opremu za boravak na reci. Na regati mogu učestvovati formacijska plovila, ali su zabranjena plovila na motorni pogon, razne gume, kao i druge priručne naprave koje nisu bezbedne i namenjene za plovidbu rekom.

U takmičarskom delu mogu učestvovati samo gumeni čamci sa četiri i šest članova posade. Najmanja dužina čamca treba da iznosi 3,65 metara, najmanja širina 1,7 metara i minimalna težina 40 kilograma za četiri člana posade ili da najmanja dužina bude 4,25, širina dva metra i najmanja težina 50 kilograma, za šest članova.

Nišava je najduža i najveća pritoka Južne Morave, izvire u Bugarskoj, a deo koji prolazi kroz Srbiju dugačak je 151 kilometar. Protiče kroz Dimitrovgradsku, Pirotsku, Belopalanačku i Nišku kotlinu.

Nišava je usekla i 17 kilometara dugu Sićevačku klisuru, koja predstavlja jedinstven prirodni rezervat.
Izvor: b92.net