Dubrovnik je uobičajeni favorit u ovakvim istraživanjima, ali je Facebook promenio stvarnost…

Koje su to najpopularnije turističke destinacije u Hrvatskoj, a da nisu vezane za masovni turizam? Od 10 top destinacija, čak polovina su ostrva. Evo i liste od desetog mesta ka prvom… 

Zadar je drevni grad star nekoliko hiljada godina koji je vekovima bio glavni grad Dalmacije. Jezgra Zadra je smeštena na poluostrvu koje još čuva vrlo staru mrežu uskih i šarmantnih ulica, kao i rimski forum koji datira iz 1. veka. Crkva Sv. Donata potiče iz 9. veka i najpoznatija je građevina ovog grada.

Pula je najveći grad na istarskom poluostrvu, smeštena u zalivu na jugozapadnoj obali. Ovaj grad najviše je obeležilo rimsko razdoblje, a najpoznatija monumentalna građevina je pulski amfiteatar – Arena. Kao još jedan važan spomenik ističe se Avgustov hram smešten na mestu nekadašnjeg rimskog foruma.

Ostrvo Pag jedno je od najpopularnijih ostrva hrvatskog dela Jadrana s poznatim mestima kao što su grad Pag, Novalja, kamp Straško i planetarno popularna plaža Zrće.

Ostrvo Vir je s kopnom spojeno lučkim mostom od 1976. godine. Preporučuje se obilazak mesta na kom se nalaze ostaci gradinskih naselja na brežuljku Sv. Juraj i Gradina na severnom delu ostrva. Duboka Draga smatra se najlepšom plažom na Viru sa čistim morem, a smeštena je na severozapadu ostrva.

Ostrvo Krk poznato je po prelepim uvalama, slikovitim naseljima, zelenom unutrašnjosti i umerenom klimom. Baška je najpoznatija po svojoj predivnoj plaži, Malinska ima odličnu ponudu noćnog života. Krk je centralno mesto u kome je praktično sve što je turisti potrebno, a Šilo ima fini izbor restorana na samoj plaži.

Ostrvo Rab je idealno, bilo za kupanje ili upoznavanje prošlosti. Mnogi ga zovu ostrvom sunca s obzirom da godišnje ima otprilike 2.470 sunčanih sati. Treba pomenuti da u gradu Rabu mogu da se posete čak četiri crkve, dok će svakog radoznalca aristokratske palate prosto zapanjiti. Ako ste ljubitelj letnjih zabava na otvorenom u Rabu se organizuju viteške igre na koje su meštani izuzetno ponosni.

Nin se smatra jednom od lepših destinacija na Severnom Jadranu. Posetioci mogu da uživaju u bogatoj kulturnoj baštini koju su obeležile brojne istorijske ličnosti kao što je Grgur Ninski, čiji se spomenik može videti u samom mestu, zatim razni kraljevi pa i legendarni Branimir Johnny Štulić.

Ostrvo Vis poznato je kao hrvatsko najudaljenije ostrvo. Vis je zbog svoje izdvojenosti usamljeno ostrvo, okruženo samo morem zbog čega je često na udaru vetrova, a karakterišu ga čisto more, šljunkovite i peščane plaže i skrivene uvale. Ostrvo najviše privlači svojom prekrasnom prirodom.

Dubrovnik, koji se nalazi na krajnjem jugu, jedino je mesto na hrvatskoj obali za koje je više manje čuo veći deo ne samo Evrope, nego i ostatka sveta. Radi se o gradu koji je svoju popularnost stekao najviše zbog čuvenih zidina, koje su građene od 13. do 17. veka kao zaštita. Njihova dužina iznosi 1.940 m, a visina 25 m.

Neverojatno ali istinito, pobedu nije odneo Dubrovnik, već Split koji se smestio na Marjanskom poluostrvu kog okružuju planina Mosor, brdo Kozjak i ostrva Brač, Hvar, Šolta i Čiovo. Dioklecijanova palata spada među glavne znamenitosti Splita, a smatra se najvećom i najbolje očuvanom antičkom palatom na svetu.

Ovu listu autori su kreirali mereći popularnost pojedinih destinacija koju su korisnici najviše lajkovali i komentarisali na Fejsu.
Izvor: croatiaadvisor.com; fotografije: Wikimedia