Nije sve u veličini. Neke od najmanjih zemalja često su među najpoželjnijim turističkim odredištima, a neke od njih imaju i najviši prihod po stanovniku na svetu…

Ipak, među najmanjim zemljama sveta postoje i one koje su vrlo siromašne, ali i mesta za koja su čuli samo najzagriženiji poznavaoci geografije i skupljači poštanskih maraka; često su i ostrva, ali sve koji su ih posetili ostavljaju bez daha… 

Monako
Tragate li za otmenošću, došli ste u pravu kneževinu. Monako je osnovan davne 1297. kada je François Grimaldi od italijanskih protivnika oduzeo utvrđenje koje i dalje dominira tim prostorom. Samostalna država od 195 hektara smeštena na uskom obalnom pojasu utočište je bogatih i slavnih. U lokalnoj katedrali zakopana je glumica Grace Kelly koja je udajom za princa Rainiera postala princeza od Monaka. Obilazak peške olakšavaju javni liftovi i uspinjače koje savladavaju strma uzvišenja.

Grenada
Ovaj ovalni komad kopna, poznato i kao ostrvo začina jer, između ostalog, proizvodi ogromne količine muškatnog oraščića, ima neke od najspektakularnijih karipskih prirodnih prizora. Sa obale se izdižu vulkanski krateri i raskošne prašume kao što je ona zaštićena u nacionalnom parku Grand Etang. U tom parku je i krater ispunjen vodom za koji legenda kaže da nema dna. Spektakularne staze vode do slapova Concord Falls, a nezaobilazan je i nacionalni park Levera.

San Marino
Zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi San Marino pogled na ovu enklavu u središnjoj Italiji činiće vam se kao da iz aviona gledate na vrhove snegom prekrivenih Apenina. Grad koji je 301. godine osnovao klesar Marino najstarija je republika na svetu, kako tvrde stanovnici. Poseta državi zaleđenoj u srednjem veku nije potpuna bez obilaska tri impozantne tvrđave u kamenim liticama, od kojih najstarija Rocca Guaita datira iz 10. veka. Takođe, posetite i jezivi muzej mučenja sa dijagramima kako bi objasnio metode koje su se koristile.

Malta
Na ovom ostrvu nikada nećete reći da nema šta da se radi, jer se tokom cele godine, a posebno leti, na Malti održava veliki broj festivala. Među najpoznatijima su festival mediteranske hrane, festival vatrometa i jazz festival. Željnima istraživanja na raspolaganju su i malteška ostrva, posebno ona nenastanjena i unutrašnjost najvećeg ostrva sa ostacima drevnih stanovnika.

Maršalova ostrva
Majke i feministkinje čeka posebna dobrodošlica kada posete ovaj lanac od 60 koralnih atola u Tihom okeanu. Verovatno zato što je većina od 52.000 stanovnika zadržala matrijarhalnu tradiciju drevnih stanovnika i od mlade dobi uče da budu pristojni prema ženama i da ih poštuju. Ostrva su poznata po sočnim kokosima. To je jedno od najboljih svetskih odredišta za ronioce jer su u blizini beskrajne hridi ali i olupine mnogih brodova iz Drugog svetskog rata. Atol Wotje smatra se najlepšim na svetu.

Sveti Kristofer i Nevis
Ova država često se upoređuje s tropskim rajem, možda i zbog toga što je ključni vladin cilj zaštita i očuvanje prirode. Zakoni brane građevine veće od najviše palme, a plaže su i dalje netaknute. Državu čine dva ostrva. Veći Sveti Kristofer prekriva gusta prašuma, dok unutrašnjošću dominira planinski lanac s vrhom Liamuiga i neaktivnim vulkanom. Na ostrvima je i nekoliko reka s čistom, pitkom vodom.

Maldivi
Kao i kod većine udaljenih ostrva, jedna od najboljih stvari kod Maldiva je to što su u sredini okeana. Posebno su poznati zalasci sunca na nekom od 200 nenastanjenih ostrva, od ukupno dve hiljade. Uz prizore i razdragane delfine koje nećete naći ni u jednom vodenom parku popularni su i izleti u noćni ribolov tokom kog će i najveći neznalica uspeti da izvuče nešto na udici. Tokom dana možete da birate između kupanja, sunčanja i ronjenja u kojem ćete plivati za egzotičnim ribama po koridoru korala.

Lihtenštajn
Uprkos vicevima koji se o ovoj zemlji pričaju u obližnjoj Švajcarskoj i Austriji, Lihtenštajn može mnogo toga da ponudi turistima. U njegovih 160 kvadratnih kilometara nalaze se vrhunske skijaške staze čiji je centar u zaseoku Malbun koji je ‘proizveo’ 11 olimpijskih medalja u alpskim disciplinama. Biciklom se može preći 90 kilometara staza u dolini Rajne i oko planine Eschnerberg.

Tuvalu
Devet atola i ostrva pod zajedničkim nazivom Tuvalu čine jedan od najizolovanijih nezavisnih naroda na zemlji koja se smestila u netaknutoj idili Tihog okeana. Zbog visokih troškova prevoza Tuvalu je još retko posećen, ali ima predivna mesta za ronjenje uz koralne grebene, nenastanjene plaže i rajsko vreme osim tokom sezone uragana. U tom idiličnom okruženju ples i pesma i dalje su najdraža zabava.

Nauru
Glavna svrha putovanja u ovu najmanju ostrvsku republiku na svetu danas je, nažalost, obrazovanje. Iako su ga evropski doseljenici zbog bujne vegetacije i gostoljubivih meštana nazvali Prijatno ostrvo, Nauru je postao izvanredan primer lošeg upravljanja resursima. U samo 50 godina konzorcijum britanskih i australijskih rudarskih kompanija uništio je 80 posto. Boraveći u pustoši koja je to postala zbog vrednih fosfata može se naučiti šokantna lekcija kako ljudska pohlepa može upropastiti ekosistem.
Izvor: tportal.hr