„Ovo je najlepša plaža u Španiji“, pomislio je Stiven Spilberg kada je odlučio da Plažu de Monsul koristi kao set za snimanje scene kojoj je otac Indijane Džonsa spustio nemački avion uz pomoć kišobrana terajući pritom jato galebova. Pošto je vrlo teško kontrolisati ove ptice, morali su da ih zamene golubovima.

Odavde potiče urbana legenda da su golubovi koje danas možete videti na peščanim dinama, zapravo potomci onih „unajmljenih" za film. Plaža se nalazi u parku prirode Cabo de Gata Nijar. Duga je 400 metara i podeljena na dva dela divnom morskom erozijom.

Pesak je sjajan zbog fosilnih ostataka, u blizini zaliva se nalazi pokretna dina. Voda nije jako duboka i deca mogu da uživaju, a voda je kristalno čista pa se vide ribice koje plivaju unaokolo. Idealno mesto za ljubitelje ronjenja. Planina koja se uzdiže iznad plaže ima i stena pa je idealno za one koji vole penjanje, a njena senka štiti od sunca.

Posle kupanja možete da prošetati. Najbliže mesto je San Hoze, ali morate krenuti prašnjavim putem kolima, međutim tokom letnjih meseci pristup je ograničen pa bi trebalo da dođete na plažu između 9 i 10 prepodne.

Posle 10 sati će prilaz verovatno biti zatvoren. Međutim, lokalne vlasti nude javni prevoz besplatno, a on će vas dovesti do Los Genoveses i plaže Monsul.
Izvor: B92.net