Gradove možete stvarno upoznati, samo ako njima prošetate, ali nisu svi prilagođeni pešacima. Ipak, neki od njih su i više nego pogodni za lutanje. Predstavljamo vam gradove koje je najlakše istražiti peške.

1. Hong Kong
Jedan od najboljih načina da upoznate Hong Kong je da prošetate stazom Zmajeva leđa koja se nalazi na sat od Kovluna. Odatle vam se pruža jedinstven pogled na čuveni kineski grad, a uz to ćete uživati u divljem cveću. Sigurno će vam se dopasti i šetnja poluostrvom Zaliv čiste vode, gde lokalno stanovništvo često pušta zmajeve ili modele aviona. 

2. Njujork
Nije nikakvo čudo što je Njujork na neki način u Americi pravi izuzetak, jer je to grad u kom postoji cela kultura pešačenja. Menhetn je zbog toga najviše zaslužan, a postao je pešački san kada je umesto nadzemne železnice, 2009. napravljeno veliko šetalište. Najbolje je da pođete od ulaza u najnoviji deo parka iz Ulice West 30th, a zatim prošetate divnom baštom. Odličan je i mini amfiteatar iznad Desete avenije. Izađite kod Gensvort ulice i doći ćete do West Village, u kojoj se nalaze čuvene zgrade od fasadne cigle i kaldrmisane ulice u hladovinama drveća.

3. Boston
Bejkon hil je istorijski izuzetno bogat a najbolje bi bilo da prošetate Stazom slobode, koja vodi do čak 16 znamenitosti. Obavezno obiđite zgradu Vlade države Masačusets sa čuvenom zlatnom kupolom i jezercetom sa žabama. Zatim skrenite desno u Ulicu Džoj i obiđite Afro – američku zgradu saveta, a zatim prođite Ulicom Akorn, najfotografisanijom ulicom u Americi.

4. Budimpešta
Posle nekoliko decenija pod represivnim sovjetskim režimom, divna Budimpešta, konačno je ušla u novo zlatno doba. Grad preseca Dunav, a oba njegova dela (Budim i Pešta) odlični su za šetnju. U Pešti se najbolje oslikava šta je mMađarska nekada bila i šta je sada. Obavezno prošetajte Trgom heroja sa impozantnim spomenicima, a zatim produžite popločanom Andraševom avenijom u kojoj su najpoznatiji butici i čuvena Széchenyi kupatila. Kad sunce zađe, idite u neki od čuvenih pabova, poput glamuroznog Ötkert-a ili umetničkog Szimpla Kert, jer ćete tu najbolje videti kako se provode Mađari.

5. Pariz
Pariz je savršen za duge šetnje: njegove avenije u hladovini gustih krošnji, brojni kafei u kojima možete odmoriti i promenade uz Senu, čine ga pravim gradom iz snova svake romantične duše. Kako biste Pariz videli u njegovom punom sjaju, prođite Ulicom st. Onore koja vodi pored Trga Vandom i Luvra. Obavezno prošetajte i Ulicom Fobur sent Onore i divite se najmodernijim izlozima poput Hermes-a, Goyard-a, Yves Saint Laurent-a i Louis Vuitton-a. Morate probati i nekoliko kolačića u čuvenoj čajdžinici Ladurée.

6. Venecija
Iako Venecija deluje kao najveći pešački grad, gužve u saobraćaju u kanalima su i više nego česte. Takođe, ako dolazite prvi put, uske i mračne ulice bez prolaznika, mogu vam delovati prilično strašno. Trik je u tome da se opustite , izvadite mapu i odlučite da nećete paničiti čak ni ako se izgubite. Najpraktičnije je da prvo pređete Most Rijalto, koji se nalazi preko Grand kanala od 1591. a zatim prošetajte gradskom pijacom iz 11. veka. Obavezno obiđite Muzej Kloda Monea i Pegi Gugenhajm na Trgu Venier dei Leoni. Na posletku, lutajte Cannaregio predgrađem u kom se nalaze vizantijske palate i manastiri, kao i divne vinarije.

7. Prag
Prag je najbolje istražiti takozvanom „Kraljevskom rutom" koja je dobila naziv zbog procesija krunisanja čeških kraljeva. Počnite od Prasna Brana – originalne kapije starog grada i pratite srebrne strelice duž Celetna ulice. Obavezno obiđite Kuću Crne Madone inspirisanu Kubizmom, a onda prošetajte Trgom Starog grada na kom se nalazi gotska Gradska većnica i Astronomski sat. Pređite Karlov most i za kraj ostavite Praški zamak.

8. Kejptaun
Iako je nesumnjivo lep, Kejptaun se tek nedavno uvrstio u gradove dobre za pešake. Promovisan je tokom Svetskog fudbalskog prvenstva 2010. Tada je postala popularna ruta koja povezuje gradski centar sa Trgom sent Endrju i Kejptaun stadionom. Ova šetnja nije namenjena samo ljubiteljima fudbala, jer ćete usput videti i mnogo kafića, pabova i restorana, u kojima možete odmoriti, zatim tržnicu tržnicu antikviteta u Ulici Čerč. Takođe, možete pogledati Trg svetog Andreja na kom su posle iskopavanja 2003. pronađeni grobovi iz 17. veka.

9. Beč
U Beču nema prečica, jer je prepun fantastičnih lokacija do kojih možete doći peške. Prvo treba posetiti Stari grad (Inner Stadt) gde je najvažnija znamenitost Katedrala svetog Stefana. Do nje se dolazi vrlo romantičnim uličicama koje podsećaju na one iz Srednjeg veka. Obavezna je i Belvedere palata i vrtovi, kao i Naschmarkt, bazar na otvorenom koji potiče iz 16 veka. Naravno, mi vam pominjemo samo deliće fantastičnog grada.

10. Tokio
Najzanimljivija predgrađa Tokija su Harajuku i Omotesando. Počnite od grama Meiji okruženog šumom, a zatim pređite pešački most do Harajuku stanice i divite se Jojogi stadionu koji je 1964. sagradio Kenzo Tange. Pođite stepenicama do Takešita ulice, gde šetaju mladi Japanci i promovišu svoju avangardnu kulturu. Pratite bulevar okružen stablima drveća do Omotesando Hills-a, velikog tržnog centra koji je dizajnirao arhitekta Tadao Ando.

11. Marakeš
Marakeš ima celi lavirint uličica za pešake. Iako taj grad nikada ne bi osvojio neku nagradu za urbanistički plan, sigurno će vas oduševiti njegova živahnost i nesvakidašnji šarm. Svaki putnik treba da počne šetnju od čuvenog trga Djema El Fna, gde se nalaze razni pripovedači, šaptači zmijama i zadimljene vrele kuhinje. Uđite u bilo koju od ulica koje vode od trga i videćete trgovce koji prodaju sve: od svežeg šafrana, do skupocenih kaftana. Na posletku, obiđite Koutoubia džamiju, čije minarete ćete sigurno primetiti i mauzolej iz 16. veka. Produžite do palate Almogad i čuvene medrese iz 14. veka Ali Ben Jusufa, obložene mermerom, tesanim kedrom i posebnim orijentalnim ornamentima.
Izvor: b92.net; fotografije: Wikimedia