Sitonija se ne može porediti ni sa jednim delom sveta, jer ima verovatno najviše lepih plaža. Sve su prekrivene divnim peskom i okružene kristalnim vodama, ali bi na njima trebalo da se čuvate morskih ježeva koji vam lako mogu upropastiti odmor.

Na Sitoniji ima za svakog po nešto – ako ste za letovanje bez pompe i gužve, najbolji meseci su jun i septembar kada ima najmanje turista. Doduše, čak i u jeku sezone možete pronaći neku zabačenu lagunu u kojoj ćete sami uživati. 

Ako ste za potpuno neformalan odmor, treba da znate da je Sitonija puna kampova koji su, uzgred, najbolje organizovani u celoj Grčkoj.n Na ulazu na njihove plaže, morate ostaviti vaš pasoš, kako bi bilo sprečeno da pojedini posetioci prenoće na kampu bez ikakvog plaćanja. U nekim oblastima dozvoljeno je da postavite šator nešto dalje od obale bez ikakve naplate.

Predstavljamo vam 10 najboljih plaža Sitonije.

Vourvourou
Ovo je najbolja plaža za porodice s decom. Vourvourou ima mirne i plitke vode i morate da pešačite nekoliko desetina metara pre nego što dođete do dubine.

Ukoliko volite ronjenje, sigurno će vam se dopasti koralni greben koji se nalazi u tim vodama. Uz obalu možete lako pronaći smeštaj, jer je prepuna vila i hotela.

Armenistis
Armenistis je jedna od najlepših plaža u Grčkoj. Ona ima 600 metara sitnog peska i neverovatnu tirkiznu vodu. Na plaži možete pronaći i zanimljive barove, pa čak i kamp.

Kavourotrypes (Orange Beach)
Ovo nije jedna, nego više kilometara manjih plaža i laguna. Orange ima nekoliko barova, ležaljke i suncobrane.

Obično privlači mlađe ljude i kampere koji šatore razapinju u obližnjoj borovoj šumi.

Sykia
Popularna među kamperima, Sykia ima 1,5 km dugu obalu i divan pesak. Posetioci se obično okupljaju u barovima u kojima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Kriaritski
Nije tako lako doći do nje, pa mnogi turisti i ne znaju da postoji. Njom dominiraju stene i kamenje, pa ćete imati utisak da se nalazite na nekom grčkom ostrvu. Ona je najbliža Svetoj gori, a posmatranje zalaska sunca sa neke od stena može biti nezaboravan ugođaj.

Kalamitsi
Kalamitsi se sastoji od tri prelepe lagune, od kojih je jedna pretvorena u kamp, druga (središnja) ima hotele, a treća – ništa. I zaista, treća laguna namenjena je nudistima.

Tristinika
Severno od Toronija nalazi se 1,2 km duga plaža prekrivena belim peskom. Osim kampa i bara, na njoj nema gotovo ničega. Ako je posetite van sezone, nećete naći ni mnogo ljudi.

Lagomandra
Fina peščana plaža podeljena je na tri odvojene celine. Ona ima apsolutno sve – borovu šumu u koju se možete sakriti od sunca, restorane i plaže i organizovane vodene sportove.

Kalogria
Ova plaža duga 600 metara okružena je borovom šumom. Veoma je popularna, pa je bolje da je posetite u ranim jutarnjim časovima.

Na njoj možete iznajmiti ležaljke i suncobran, a na južnom delu ima više plićaka pa je pogodna za porodice sa decom.

Agios Ioannis
Agios Ioannis duga je 700 metara i ima fini pesak koji se dopada uglavnom mladim posetiocima. Ako odlučite da je posetite, obavezno ponesite nešto za jelo, pošto u barovima na njoj nećete naći ništa od toga.

Pošto je okrenuta jugu, voda je veoma topla. Mnogi je smatraju najlepšom plažom Sitonije.
Izvor: b92.net