Hamilton bazen, koji će vas očarati svojom prirodnom lepotom, je predivna oaza mira i savršeno mesto za kupanje stanovnicima Ostina i turistima tokom letnjih vrućina u Teksasu.

Takođe pokazuje snagu i lepotu prirode u najboljem izdanju, istovremeno nam pokazujući da su naši najbolji arhitekti tek bleda kopija njenih mogućnosti. 

Ovaj prirodni, pre erozije podzemni bazen, je nastao kad se urušio svod jedne pećine pre više od 1000 godina i otkrio 23 milje široko jezero u koje se sliva impresivni 50 metara visok vodopad. Okolni zidovi pećine prekriveni su mahovinom i vrstom paprati poznatijom kao viline vlasi, dok sa vrha pećine vise stalaktiti.

Predeo je zaista impresivan, sa raznolikom biljnom vegetacijom i planinarskim stazama i Hamilton je uistinu jedno od najlepših prirodnih područja u SAD. Staza do bazena vodi posetioce kroz džinovske vapnenaste gromade i ogromna stabla čempresa.

Vekovima su samo plemena američkih Indijanaca Tonkawe i Lipan Apacha znala o ovom spektakularnom biseru prirode i tako je bilo sve do sredine 1860-ih, kada je ovo malo čudo prirode kupio Morgan C. Hamilton, nazvavši ga Hamilton Pool.

Kako je turizam bio u ekspanziji tokom narednih decenija, veliki broj posetilacaje počeo ozbiljno ugrožavati prelepi i vrlo osetljivi ekosistem. Godine 1980. park je stavljen na popis zaštićenih mesta SAD.
Izvor: ekopedia.rs