Dosta vam je mobilnih telefona, problema, napornih prijatelja i glupih šefova? Pogledajte mesta gde vas niko neće gnjaviti!

Želite li da izađete iz začaranog kruga, da pobegnete od zvonjave telefona, svakodnevnih problema s kojima ste okruženi ili jednostavno morate da nestanete na određeno vreme? Časopis "Forbes" sastavio je spisak destinacija na kojima se možete odmoriti u pravom smislu reči. Radi se o mestima koja su poprilično nedostupna, sa skromnom infrastrukturom, ali predivnom prirodom. Jednom kada uspete da dođete do njih, verovatnost da će vas neko pronaći i gnjaviti je veoma mala.  

NP Laguna San Rafael, Čile
Veliki nacionalni park proteže se na 17.420 kvadratnih kilometara. Poznat je po glečerima, a dostupan isključivo brodom koji prvo mora da se probije kroz kanale Patagonije. Noćenje u luksuznom wellness hotelu košta oko 250 evra. Posebna atrakcija: 16 kilometara dugačak fjord.

Tristan da Kunja
Verovatno najizolovanije naseljeno ostrvo na svetu. Nalazi se u južnom delu Atlantskog okeana i ima oko 300 stanovnika koji govore engleski jezik. Brdovito ostrvce je veoma nedostupno – do njega ćete najlakše doći ako se ukrcate na brod koji jednom mesečno kreće iz Kejptauna. Vožnja traje oko šest dana. Na ostrvu je moguće pronaći vrlo povoljan smeštaj, školu, bolnicu, bazen i jednu pivnicu.

Sokotra
Ostrvo "sa drugog sveta" u stvari je arhipelag s četiri ostrva i ostrvca u Indijskom okeanu. Najbliže kopno, Somalija, udaljeno je čak 350 kilometara. Flora je vrlo specifična, a posebnu pažnju privlači drvo "Dracaena cinnabari". Socotra je "dragulj Arapskog mora", a od 2008. se nalazi na popisu UNESCO-a.

Mongolija
Zemlja s izuzetno niskom gustoćom naseljenosti pažnju privlači nedirnutom prirodom. Ako iz glavnog grada Ulan Batora krenete u bilo kojem smeru, naići ćete na vrlo mali broj ljudi i još manje automobila. Preporučuje se noćenje na otvorenom u tradicionalnom jurtu.

Papua Nova Gvineja
Ostrvska država u kojoj glavnu reč još vodi britanska kraljica. Reljef je vrlo raznolik – od predivnih peščanih plaža do planina u središtu. Smatra se jednom od najnerazvijenijih i najtradicionalnijih zemalja na svetu – skoro svi šetaju bez cipela, hrana se kuva na vatri, a spava se po livadama.
Izvor: metro-portal.hr