Ako postoji raj na zemlji, svetski putnici kažu da se jedan nalazi na ostrvu vulkanskog porekla u Indijskom okeanu – na Mauricijusu…

Nalazi se na oko 855 km istočno od Madagaskara i na 2000 km od istočne obale Afrike, sa oko 1,2 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad je Port Luis. Mauricijus su otkrili Portugalci davne 1505. godine, ali ovo prelepo ostrvo nije bilo naseljeno sve do sredine 17. veka. Kao holandsku koloniju naseljavaju je trgovci, farmeri, njihovi robovi, radnici, umetnici… Dobija ime po holandskom princu Morisu od Nasaua. 

Početkom 18. veka, Mauricijus postaje francuska kolonija, a početkom 19. veka, britanska, ali su i danas francuske institucije na ostrvu očuvane, francuski jezik rasprostranjeniji je od engleskog. Govori se i kreolski jezik. Oko ostrva, kao ogrlica, nalazi se koralni greben koji ga štiti od velikih talasa i od ajkula. Zato je plivanje u laguni potpuno bezbedno za razliku od većine drugih okeanskih ostrva. Ostrvo se nalazi na južnoj hemisferi, tako da je i raspored godišnjih doba suprotan našem. Najtoplije je u decembru i januaru od 35-40°C, a najhladnije u julu i avgustu, kada dnevne temperature padnu na 20°C. Najbolje vreme za posetu je tokom maja i juna, kada je dnevna temperature oko 20°C, padavine su minimalne, a sunca ima na pretek.

Postoji veliki izbor hotela, blizu dve stotine i teško da ćete moći sve da obiđete na ovom divnom ostrvu. Najatraktivniji deo je severozapadni, koji ima i povoljnu klimu zbog planina koje ga okružuju i zbog brojnih hotela koji su skoncentrisani na tom delu ostrva. Jedan od najekskluzivnijih hotela je Royal Palm, u kojem odsedaju i holivudske zvezde. Mnoge plaže nisu za kupanje, jer su prenatrpane crnim vulkanskim stenama. Svakako se najviše izdvaja plaža Trou aux Biches, na kojoj se nalazi i istoimeni hotel, gde ćete doživeti rajski prizor, koga krasi najfiniji beli pesak poput brašna, voda tirkizno zelene boje, savršene prozirnosti i takve temperature da ne poželite da izađete iz nje pre sumraka. Ne propustite jednodnevnu plovidbu katamaranom, posetu Zalivu delfina i kupanje sa ovim divnim stvorenjima, koje ćete pamtiti ceo život.

U ponudi vam je i ronjenje. Bićete veoma iznenađeni kad vas u deliću sekunde okruži bezbroj najlepših ribica na svetu. Možda naiđete i na čitave porodice kitova. Na jugu ostrva obiđite Krokodil park, a samo par metara dalje, možete videti džinovske kornjače. Ono što možemo da vam preporučimo na kraju, jeste da sebe častite jednim lepim aranžmanom, da posetite ovo rajsko ostrvo i ove ledene i snežne dane iskoristite na Mauricijusu, jer je sad tamo pravo vreme za uživanje.
Izvor: luxlife.rs