Koliko novca treba da izdvoji pro sečna srpska četvoročlana porodica za ovogodišnji odmor?

Turistički radnici računaju da će naši građani ove godine na letovanje potrošiti oko deset odsto novca više nego lane. Agencije su se za to, čini se, dobro i pripremile, pa tako u svojoj ponudi imaju aranžmane za svačiji džep. Ovog leta cela porodica može otići na odmor za 600 evra, i to u Crnu Goru, ili Grčku, koje su i dalje omiljene destinacije naših turista. Sa 1.000 evra u džepu, može se putovati i u turska letovališta, a oni koji su spremni da potroše 2.000 evra mogu birati i između Španije, Italije, Tunisa, Egipta… Ono na šta turisti ove sezone mogu računati su i posebne pogodnosti za porodična putovanja. 

600 evra
Mada su se „putne" navike naših turista dosta promenile u poslednjih dvadeset godina i mnogo veći broj Srba odseda u hotelu nego ranije, apartmanski smeštaj je, pre svega zbog cene i dalje aktuelan kada je letovanje u pitanju. S obzirom da je taj vid smešataja na grčkom i crnogorskom primorju najviše zastupljen, najjeftinije mogu proći oni koji odluče da baš tamo provedu svoj odmor. Domaće agencije imaju veliku ponudu privatnih vila širom Grčke, a većina aranžmana podrazumeva i obezbeđen autobuski prevoz.

– Kod naših turista dosta je popularno poluostrvo Halkidiki – kažu u agenciji „Haloturs". – Razlog je, naravno niska cena smeštaja, ali i lepe, uređene plaže. Četvoročlana porodica, primera radi u Pefkohoriju može iznajmiti apartman za 500 evra, a imaju i obezbeđen autobuski prevoz.
Jeftino mogu proći i oni koji reše da letuju u mirnim, porodičnim letovalištima na Egejskom moru, poput Parge, ili Olimpik Biča, gde aranžmani za celu morodicu koštaju oko 300 evra.

1.000 evra
Onima koji za porodično letovanje imaju da izdvoje i do 1.000 evra, izbor se proširuje i na tursko primorje. Turistički radnici za porodice upravo preporučuju ovu zemlju, jer su hotelski kompleksi i uređeni tako da imaju sadržaj za sve uzraste. Sem toga, mnogi od njih nude velike pogodnosti za letovanje sa decom. Tako u ponudi agencije „Big blu" može da se pronađe aranžman za Alanju koji košta oko 400 evra po osobi, u julu, ili avgustu, a dvoje dece do sedam godina putuju besplatno.

Mališani do dvanaest godina uglavnom plaćaju po pola cene, a velika pogodnost je i to što je u rizortovima na tirkiznoj rivijeri usluga uglavnom „ol inkluziv", pa su tako i troškovi znatno niži.

2.000 evra
Suma od 2.000 evra, gledajući ponudu agencija, garantuje odmor po visokim standardima i naravno veliki izbor destinacija. četvoročlana porodica za ovu svotu novca može birati između mondenskih letovališta u Grčkoj, najluksuznijih hotela u Turskoj, Egiptu, Španiji, Italiji.

Preko „Kontikija" se recimo može putovati na Kosta Bravu. Dve osobe smeštaj i avionski prevoz plaćaju oko 1.100 jedno dete 250, a drugo 300 evra. Boravak je obezbeđen u hotelu sa četiri zvezdice, ostaje se deset dana. Za Sardiniju, takođe, ima dosta zanimljivih ponuda, a desetodnevni boravak za četvoro, sa avionskim karatama uklapa se u računicu od 2.000 evra.

Točkovi i dalje omiljeni
Po istraživanju koje se sproveo sajt „Infostud.putovanja" automobil i autobus su i dalje ostali prvi na listi prevoznih sredstava kojima se najčešće putuje. Let avionom je na trećem mestu ove liste, dok je ranije zauzimalo poziciju niže. Ipak, broj ljudi koji putuju avionom porastao je za 20 odsto, dok su, sa druge strane, vozovi izgubili na popularnosti – dok ih je nekad koristilo čak 20 odsto anketiranih, danas to čini svega dva odsto ljudi.

Više para za more
Za boravke na moru, iz Srbije je od maja do septembra prošle godine otišlo 421.447.000 evra. A statistika pokazuje da, iz godine u godinu, na letnje odmore turisti troše sve više novca. Pre dve godine je istom periodu izdvojeno 385.661.000 evra, što je za 19.317.000 više nego u 2009. godini. Prema procenama ekonomista, turisti iz Srbije na putovanja u inostranstvo potroše oko milijardu evra godišnje. Domaći turisti su i dalje najbrojniji u Crnoj Gori, a grčka statistika zabeležila je značajan rast broja gostiju iz Srbije prošle godine.
Izvor: novosti.rs