Oni koji bi ove letnje dane proveli daleko od gradske vreve i pretrpanih plaža Mediterana, svoj odmor mogu provesti i na nekom od jezera Srbije, gde je priroda još sačuvana u svom punom sjaju.

Bovansko, Vlasinsko jezero, ili Zaovine samo su neki od predloga. Većina njih bogata je ribom pa predstavljaju pravi raj za pecaroše, a turisti mogu iznajmiti bungalove na vode, ili odsesti u obližnjim hotelima.  

Bovan
Na putu za Sokobanju smešteno je Bovansko jezero, koje je dugo deset kilometara. Bogato je ribom i pravo je uživanje za pecaroše. Pošto je to akumulacija za snabdevanje vodom susednog Aleksinca, zabranjena je vožnja motornim čamcima.

Međutim za jedriličare, ljubitelje veslanja i pedalina je pravi raj. Svake godine dva puta, u aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan". Na jezeru postoje i pogodna mesta za kupanje, kao i improvizovana mesta za kampovanje. Tokom letnjih meseci na plažama jezera okupi se više hiljada kupača, ribolovaca i kampera.

Voda je kod brane duboka i do 50 metara i zbog toga se neiskusnijim plivačima ne preporučuje udaljavanje od priobalja. Međutim, uvek se može iznajmiti pedalino i sa njim se otisnuti do najudaljenijih zaliva sa druge strane jezera.

Obližnje šume nisu ništa manji raj za lovce – osim raznih vrsta ptica ima i lisica, vukova, divljih mačaka, meštani kažu da je pre nekoliko godina zalutao i ris, a da su tokom bombardovanja ovde i neki medvedi pronašli utočište.

Zaovine
Ovo jezero krasi nestvarna priroda. Na beskrajnim livadama i u gustim šumama žive mnoge biljne vrste koje nikako ne mogu naći zajedno. Skrivene u dubokim kanjonima, mnoge biljke očuvale su svoje iskonske karakteristike.

Tu, u nepreglednim šumama jele, smrče i bukve smestilo se preko 1.000 biljnih vrsta, preko 50 vrsta sisara i 150 vrsta ptica. Pravi mali ekološki raj.

Poslednjih godina u ovim krajevima turizam je počeo intenzivno da se razvija. Hotela za sada nema, ali smeštaj se može i naći u brojnim planinskim kućama i vikendicama koje se izdaju. Smeštaj je više nego odličan, a cene su veoma prihvatljive.

Novoizgrađeni apartmani „Jezero" nalaze se na prelepoj lokaciji iznad jezera, poseduju luksuzno opremljene apartmane, bazen, dečji park, a mogu se iznajmljivati pedaline ili sandoline za vožnju po jezeru. Cene u letnjem periodu kreću se od 35 do 40 evra po apartmanu.

Na desetak kilometara od Zaovina nalazi se turistički centar Mitrovac, gde je smešten, po mišljenju mnogih, najatraktivniji vidikovac u Srbiji – Banjska ili Kozja stena. Put do njega dobro je obeležen, a sam vidikovac je dobro uređen. S njega se pruža spektakularan pogled na jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u Bosni i Hercegovini.

Vlasina
U Jugoistočnoj Srbiji, nadaleko od srpsko-bugarske granice smestilo se Vlasinsko jezero. Prirodne lepote i retkosti ovog područja koje čine planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i povoljan uticaj klime, tišina planinske prirode učinili su ovo mesto idealnim za boravak tokom većeg dela godine.

Turisti mogu uživati u jedinstvenoj svetskoj atrakciji tresetnih „plovećih ostrva", koja nisu vezana za dno i čiji se položaj na jezeru menja u skladu sa vremenskim uslovima jer je područje Vlasine poznato po tome da se za jedan dan mogu promeniti četiri godišnja doba.

Cene smeštaja u hotelu su od 2.000 do 2.500 dinara po danu, dok privatni smeštaj u nekoj od vikendica na Vlasini košta od pet do 10 evra za noćenje po osobi.

Perućac
Na oko 13 kilometara uzvodno od Bajine-Bašte, ne desnoj obali Drine, pribijen uz gotovo vertikalne padine Tare, nalazi se Perućac – malo, idilično, veoma privlačno mesto za odmor i uživanje u prirodi.

Na izvorištu reke Vrelo izgrađen je veliki ribnjak kalifornijske pastrmke, a na jezeru je velika pontonska plaža koja u vrelim letnjim danima vrvi od kupača. Jezerom krstare i dva turistička brodića, kojima se može krstariti i ići do strmog kanjona Drine.
Izvor: novosti.rs