Kušadasi je veliki egejski grad, odmaralište i luka, a nalazi se 108 km južno od Izmira. S obzirom da se nalazi u blizini ruševina Efesa, ta lokacija ga čini popularnim i za domaće ali i za strane turiste.

Sa više od 100 hotela, Kušadasi ima mnogo prostora za smeštaj iako su neka od njih malo bučna. Neki turisti dolaze u Kušadasi zbog predivnih plaža, neki zbog burnog noćnog života i kupovine, a neki zbog Efesa. 

Ima tipičnu mediteransku klimu sa dugim toplim letima (temperatura vode je oko 22ºC), tako da sezona traje dugo (300 sunčanih dana). Temperatura: 30ºC do 35ºC. Najtopliji meseci su jul i avgust, kada je moguće da temperatura pređe i 40 C, pa je najlepše ići u junu, septembru ili oktobru.

Najpopularnija plaža je Ladies beach, koja se nalazi južno od centra grada, a među omiljenim je svakako i plaža Pamucak koja je široka, dugačka i na njoj uglavnom nema gužve. Ona se nalazi u blizini Efesa, a jedina mana joj je što nema mnogo pogodnosti kada je reč o uslugama.

Posetioci Kušadasi koriste i kao bazu za mnogobrojne ture koje se nalaze u blizini poput poseta Efesa, Prieni, Miletu, Didimi, Pamukalama, pa čak i Izmiru i Bodrumu. Obratite pažnju na razne "prodavce" koji će pokušati da vam prodaju mnoge stvari uključujući i ekskurzije. Držite se proverenih tur operatera poput Anker travel- a i TurkeyTravelPlanner.com.

Kušadasi je raj i za šoping. Ovde možete pronaći sve – turske začine, keramiku, odeću. Prodavnice nemaju radno vreme, otvorene su od ranog jutra, do kasno u noć. Duž ulica postoje prodavnice suvenira.

U blizini luke se nalazi tržni centar Scala Nuova i veliki bazar na kome se možete cenjkati i po znatno jeftinijoj ceni nabaviti ono što želite da kupite (leti bazar radi od 09:00h-00:00h).

Kada padne noć Kušadasi postaje živo mesto sa mnoštvo barova uređenih na britanski i irski način, ali ćete pronaći i džez mesta pa i ona sa srpskom muzikom.

Popularan deo je i širok polumesec reke Meander koja se nalazi se 7 km zapadno od Selcuka. Iako ovde ima velikih hotelskih kompleksa većina plaža je javna, a na najjužnijem delu nalazi se i akva park.

Plaža izlazi na otvoreno more i odlična je za surf i druge aktivnosti u vodi. Nema mnogo mesta za skrivanje u hladu tako da se često mažite zaštitnom kremom, a u blizini se nalazi i mali hotel u kom se možete opustiti uz piće i hranu.

U Kušadasi možete otići avionom ili automobilom u sopstvenoj režiji ali i agencije nude vrlo povoljne aranžmane kada je u pitanju ovo tursko letovalište.
Izvor: b92.net