Ostrvca divnih pejzaža, okružena tirkiznom lagunom, pružiće vam nezaboravne dane, jer su kao stvorena za prvo bračno putovanje.

Petnaest ostrva vulkanskog i koralnog porekla nalazi se u Polineziji, u Tihom okeanu, blizu Novog Zelanda sa kojim su u slobodnoj asocijaciji.  

Ostrva su podeljena u dve grupe: severnu i južnu, a njihova ukupna površina je 240 kvadratnih kilometara. S obzirom na to da ih u toku godine obiđe oko 100.000 posetilaca, turizam je postao glavna privredna grana ovih predivnih ostrva, piše "Blic žena".

Kukova ostrva mnogi smatraju pravim rajem na zemlji. Odlikuje ih prijatna klima, prijatni pejzaži, gostoljubiv i srdačan narod, poželjan način života "gde se nigde ne žuri".

Okolinom dominiraju vulkanski vrhovi, beli pesak na plažama i lagune okružene palmama.

Kukova ostrva još u šestom veku naselili su Maori, polinežansko domorodačko stanovništvo. 1888. godine postaju britanski protektorat, a 1901. Novi Zeland izvršio je aneksiju Kukovih ostrva, pod čijim su protektoratom ostali do 1965. godine.

Kukova ostrva sada pripadaju arhipelagu Polinezije, i njenom govornom području, a veći procenat stanovništva čine Maori.

Glavno i najveće ostrvo u grupi Kukovih ostrva je Rarotonga. Ono je vulkanskog porekla, i prostire se na površini od 67 km2. To je najmlađe ostrvo u grupi, koje je otkrio Džon Vilijams 1823. godine. Druga značajna Kukova ostrva su: Aitutaki, Atiu, Mangaia, Penrin, Mitiaro.

Od mnogobrojnih aktivnosti koje će vas zabaviti i opustiti tokom medenog putovanja izdvajamo ronjenje u dubinama okeana, gde će pored vas plivati vrste riba kakve do sad niste videli.

Ako ne volite ronjenje, upustite se u plovidbu brodom kroz čije stakleno dno možete razgledati morski svet.
Izvor: zena.blic.rs