Pošto su putnici uvek potpuno fascinirani lepotom prirode, bogatstvom kulturnog i istorijskog nasleđa, Turistička organizacija Srbije je pripremila i druge ture iz velike ponude naše zemlje. Spojili su istorijske momente sa prirodnim lepotama i interesantnim ugostiteljskim sadržajima u jednodnevne i dvodnevne izlete. Tokom leta biće organizovane tri grupe izleta…

"Pravac Đerdap – magični Dunav" dočaraće najdramatičniju i najlepšu klisuru u Evropi. Ovo je jedinstveni primer gde velika reka probija ogromni planinski masiv, mesto gde je Dunav najširi i najuži, najdublji i svakako najlepši.

Turisti će videti na ovom putu Smederevo – staru prestonicu Srbije i jednu od najvećih tvrđava u Evropi; Viminacijum – rimski grad i vojni logor, prestonicu Gornje Mezije. Na putu je i Srebrno jezero – moderno izletište fantastične lepote, budućnost turizma u Srbiji, zatim Golubačka tvrđava – prelepu srednjovekovna tvrđavu na ulazu u Đerdapsku klisuru. Izlet se završava obilaskom Lepenskog vira – kolevku civilizacije koja je renovirana 2011. godine, i posetom Kapetan Mišinom bregu – eko etno centru sa fantastičnom galerijom pod vedrim nebom.

"Pravac Fruška Gora – spoj romantike i duhovnosti" obiluje atrakcijama! Karađorđevo ima najveću ergelu u ovom delu Evrope koja je u sklopu obilaska zajedno sa muzejom ergele i hipodromom, a postoji mogućnost vožnje fijakerom i jahanje konja.

U okviru ovog izleta su obilasci Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Stražilova, kao i Fruškogorskog Atosa. Na prostoru od 50 km širine i 10 km dužine smešteno je 16 srpskih pravoslavnih manastira. Ova jedinstvena kulturno istorijska celina utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju a predložena je i za upis na svetsku listu baštine UNESKO-a.

"Pravac Šumadija – Karađorđevim stopama" tura je kojom je predviđen obilazak Aranđelovca, tj. Bukovičke banje, kao i Topole, Oplenca, manastira Pokajnice i Radovanjskog luga – mesta na kome je Karađorđe ubijen, njegovog prvobitnog groba i crkve Zahvalnice. Na kraju puta kroz ustaničku istoriju Srbije obilazi se etno selo Moravski konaci – moderno izletište inspirisano običajima i navikama ovog regiona.

Dakle, izleti se sastoje od krstarenja najatraktivnijim rečnim deonicama i posetama interesantnim istorijskim ili prirodnim atrakcijama. U ponudi su najlepši putnički brodovi u Srbiji i visokokvalitetni autobusi za drumski saobraćaj. Novitet u ponudi su privatne ture za dve do pet osoba, po izuzetno povoljnim uslovima.

Turistička organizacija Srbije uskoro priprema i druge izletničke ture: Valjevo – Divčibare (zimi), Pešterska visoravan (zimi) i Leskovac – Vranje (leti).
Izvor: danubeogradu.rs