Zbog dolaska italijanskog FIAT-a u Kragujevac, sve su brojniji stranci u ovom gradu, koji su, pre svega, uticali na porast prometa u ugostiteljstvu, prodavnicama suvenira, ali doneli i povećan obim posla taksistima.

U Kragujevcu povremeno ili na duži period borave najviše Italijani, ali tu su i Nemci, Japanci, Austrijanci, Amerikanci, Slovenci, Hrvati kao i žitelji Bosne i Hercegovine. 

Po nekim procenama, od 2008. godine, kada je FIAT došao u Kragujevac, do danas, kroz ovaj grad je prošlo oko 30.000 stranaca, dok ih je samo u prva tri meseca bilo više od 8.000.

"Prvi put nam se dešava da imamo više stranih nego domaćih gostiju", rekla je direktorka Turističke organizacije Snežana Milisaljević objašnjavajući da su od ukupnog broja gostiju oko 60 odsto stranci.

Naglašavajući da je u prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period prošle broj stranih gostiju porastao za oko 22 odsto, a broj noćenja za oko 60 procenata, Milisavljević je navela da je samo u martu u Kragujevcu boravilo oko 1.000 Italijana koji su ostvarili oko 5.000 noćenja.

Mnogi ugostiteljski objekti promenili su ili dopunili ponudu kako bi ugodili strancima, kao što je slučaj sa hotelom "Zelengora" u centru grada, gde je popunjenost kapaciteta 99 odsto.

Pored nacionalne kuhinje koja nudi rolovanu prasetinu, jagnjetinu, roštilj, karađorđevu šniclu, u ponudi je i italijanska kuhinja sa hladnim predjelima, špagetama i drugim jelima, a tu je, među brojnim italijanskim slatkišima, i tiramisu.

"Prošle godine smo renovirali restoran hotela i kuhinju pretvorili u italijansku, ali u ponudi i mamo i našu nacionalnu kuhinju", rekao je Tanjugu direktor hotela "Zelengora" Nenad Levajac koji je naveo da kod njih ručaju i večeraju Italijani, Nemci, Japanci i Austrijanci.

Jedan od kafea sa "živom" svirkom ali ne domaće muzike, gde stranci odlaze u večernjim satima je "Twist", takođe u centru grada, gde uglavnom vikendom dolaze mlađi gosti, koji nikada ne odlaze dok se ne pozdrave sa kompletnim osobljem.

"Dolaskom FIAT-a i drugih stranih firmi beležimo povećanje prometa za nekih 10 do 15 odsto i uglavnom dolazi mlađa ekipa, mada ima i starijih, i reč je najviše o Italijanima, Nemcima i žiteljima bivših republika Jugoslavije", kaže barmen Predrag Vranković

Ako su se stranci, koji radnim danima retko uveče izlaze, ipak odlučili da za vikend odu svojim kućama, onda do Beograda koriste najčešće taksi prevoz, koji koriste i u gradskim vožnjama od hotela do fabrike "Fiat automobili Srbija" i obrnuto.

Jedan od kragujevačkih taksista koji vozi strance Saša Marković je rekao da dve godine ima redovne mušterije iz Italije, pa se dešava da do aerodroma ili do hotela van Kragujevca mesečno ima i do 25 vožnji.

"Dolazak FIAT-a i njegovih kooperanata uticao je u nekom procentu na porast vožnje do aerodroma ”Nikola Tesla”, ali i do beogradskih hotela, kao i do hotela u gradovima blizu Kragujevca, jer su ovde prebukirani ugostiteljski objekti koji nude smeštaj", tvrdi Marković.

Porast prometa od dolaska stranaca beleže i u Turističkom informativnom centru (TIC) u centru grada gde se prodaju brojni suveniri. Stranci umeju da izdvoje i do 3.287 dinara, koliko košta najskuplji suvenir, a to su muške i ženske košulje, koje je ručno izvezla Branka Božanić iz sela Kutlovo kod Kragujevca.

"Širok je izbor suvenira, kako jeftinijih tako i onih malo skupljih kao što su vezene košulje, slikane flaše i čašice, a tu je i ”šumadinac” u nacionalnoj nošnji", kaže referent u TIC-u Biljana Josifović i dodaje da se, takođe, dosta interesuju i za propagandni materijal.

Naglašavajući da ne prođe dan da neki stranac ne uđe u radnju, Josifović navodi da su magneti najjeftiniji suveniri i koštaju od 87 do 125 dinara, dok je najskuplji ručno izvezena košulja.
Izvor: b92.net