Okružena beskrajnom tirkiznom vodom i citadelama na bedemima svojih priobalskih gradova, brdovita Korzika predstavlja spoj divlje lepote i mediteranskog šarma…

Predeli na kojima se uzdižu planine i pružaju prelepe peščane plaže, čine je pravom oazom kontrasta. Korzika, sa svojom prijatnom klimom, vrućim letima i blagim kišnim zimama, je savršeno mesto za odmor i opuštanje. Sa više od 1000km obale i više od 200 plaža, planinsko ostrvo sa najvišim vrhom od 2706m i vegetacijom mediteranske šume, privlači turiste širom Evrope i Francuske.  

AJAČIO je glavni grad Korzike, u kome se rodio legendarni vojskovođa i francuski car, Napoleon Bonaparta. Njegova rodna kuća je pretvorena u muzej, a grad poseduje brojne spomenike i obeležja kojima se odužuju velikom imperatoru. Na putu za Ajačio, primorje skriva brojne banje poput Propriano, Porto-Pollo i Campomoro.

KALVI se nalazi na zapadnoj obali, gde možete otkriti neobične reljefe, prošarane kulama i masivnim granitnim kućama. Predeli postaju divljiji u pravcu ovog grada, iz kojih izviru dva bisera, zaliv Girolata i Piana, izvanredan vrt crvenog granita. U ovom gradu je rođen čuveni moreplovac Kristofer Kolumbo. Najlepše plaže se nalaze u južnom i severozapadnom delu ostrva. Ako ste ljubitelj prirode morate posetiti prirodni ekološki rezervat Skandola, na poluostrvu Đirolata, u kome ćete imati priliku da vidite retke ptice, delfine, foke, kristalno čistu vodu i bogatu morsku floru.

BASTIJA, glavni grad Gornje Korzike, opasan je zidinama iz 15. veka, a poznat je po svojoj prometnoj luci, veselom uličnom atmosferom i brojnim kafićima i restoranima. Viktor Igo je veći deo svoje mladosti proveo upravo na ovoj severnoj padini osrtva, u kome je pronašao inspiraciju za svoje najpoznatije delo „Zvonar Bogoridične crkve".

BONIFAČIO se nalazi na krajnjem jugu ostrva. Gradić na morskom grebenu, koji svojom lepotom oduzima dah, a pored toga nudi odličan noćni provod i šoping. SMatra se i najlepšim gradom Korzike.

Korzikanci su vrlo temperamentan, neobičan, ponosit i zatvoren narod, ali su pre svega, dobri i ljubazni domaćini. Pohvaliće se svojom odličnom i ukusnom narodnom kuhinjom. Najveći specijalitet je svakako pršuta, zatim odličan kozji i ovčiji sir, riblje čorbe, razne vrste mesa, rakija i naravno vino. Ovo neobično francusko ostrvo, sigurno će vam pružiti nezaboravne uspomene na fenomenalne plaže, raskošnu arhitekturu, prirodne lepote, kvalitetnu i ukusnu domaću kuhinju… jednostavno imaćete utisak da ste proveli odmor na mestu koje neodoljivo podseća na bajku.
Izvor: LuxLife.rs; fotografije: Wikimedia