Avio “Oskar”, odnosno nagradu za najbolji aerodrom na svetu na gala svečanosti u Beču ove godine je dobio Incheon međunarodni aerodrom.

Tu titulu je ovaj južnokorejski aerodrom udaljen 70 km od Seula, osvojio zahvaljujući najboljim ocenama više od 12 miliona putnika na najvećem portalu za rangiranje aerodroma i aviokompanija,Skytraxu. 

Na Incheon-u postoji golf centar, wellness zona, privatne sobe za smeštaj, klizalište, kazino, unutrašnji vrtovi i Muzej korejske kulture.

Aerodrom Singapore Changi
Na drugom mestu najboljih aerodroma u 2012. je aerodrom Singapore Changi, koji se nalazi na 20 km udaljenosti od grada Singapura. Changi ima četiri putnička terminala, a aerodromom za godinu dana prođe oko 40 miliona ljudi.

Osim šoping centra, Changi u ponudi ima nekoliko konferencijskih dvorana, bazen, restoran i hotel za putnike.

Međunarodni aerodrom Hong Kong
Treći na lestvici najboljih aerodroma 2012, nazvan je Chek Lap Kok, po istoimenom veštačkom ostrvu na kom je izgrađen.

Ovaj glavni kineski aerodrom je osvojio osam Skytrax nagrada u kategoriji zadovoljstva putnika. Svakodnevno ima letove prema 150 gradova širom sveta, a u 2011. kroz njega je prošlo oko 50 miliona putnika.

Aerodrom Amsterdam Schiphol
Najbolji evropski i četvrti svetski aerodrom nalazi se na 10 km udaljenosti od Amsterdama.

Nalazi se ispod nivoa mora, a za na krovu je organizovana panorama za posmatranje aviona.

Međunarodni aerodrom Peking
Ovaj šesti najbolji svetski aerodrom udaljen je 30 km od centra Pekinga, a uz aerodrom Hong Kong, najprometniji je na svetu sa više od 50 miliona putnika svake godine.

Uz veliku turističku ponudu restorana i šoping centara, u sklopu su i brojne istorijske zanimljivosti još iz vremena izgradnje aerodroma 1958.

Aerodrom Minhen
Kroz sedmi najbolji aerodrom na svetu i drugi najbolji u Evropi 2012 svake godine prođe više od 30 miliona ljudi.

Aerodrom Cirih
Kroz centralni švajcarski aerodrom svake godine prođe između 20 i 30 miliona putnika, a 2003. kompleks je proširen novom parkirnom garažom, podzemnim vozom koji odvozi putnike do terminala, kao i terasom za posetioce s luksuznim prodavnicama i restoranima.

Još u top 10
Među 10 najboljih svetskih aerodroma u 2012. spadaju Kuala Lumpur International Airport, Vancouver International Airport i Central Japan International Airport koji broje između 10 i 20 miliona putnika svake godine.
Izvor: 24sata.hr; fotografije: flickr.com