Oni koji sanjaju da splavare brzacima neukroćenih planinskih reka, da se penju na stene, da se padobranom ili paraglajdingom spuštaju na livadu ne moraju da putuju daleko, da šetaju po divljini ili da ih drmne adrenalin – dovoljno je da se nađu u Srbiji…

Širom Srbije postoje brojna mesta za ove, ali mnoge druge avanturističke sadržaje. Na ture koje podrazumevaju aktivan odmor turiste vode specijalizovane i akreditovane organizacije za određenu vrstu sporta. 

Splavarenje, uglavnom, podrazumeva boravak od tri dana, penjanje na stenu je jednodnevna, ili dvodnevna egzibicija, dok planinareske ture traju i po nekoliko dana.

Splavarenje
\"Wild Serbia\" organizuje splavarenje Drinom (15. jul, 5. avgust, 2. septembar), uz trodnevnu mini-kajak ekspediciju i prelazak oko 70 kilometara reke. Tura obuhvata i prolazak pored fantastičnog vodopada reke Vrelo, posle čega dolazi prvi kamp.

Drugi kamp je u okolini Trešnjice. \"Cena ovog programa je 46 evra, a u to je uračunut kamp i celokupna oprema, dok hranu za tri dana turisti nose sami, ili plaćaju još 10 evra po osobi dnevno\" , kažu u ovoj organizaciji.

\"Spava se u šatoru, ko nema kamp opremu može da se dogovori sa organizatorima. Svako veče organizujemo i žurka uz logorsku vatru\".

Free Climbing
Adrenalinski zavisnici imaju priliku da se na našim prostorima oprobaju i u takozvanom slobodnom penjanju uz stene. Srbija ima brojne prirodne stene pogodne za ovu vrstu aktivnosti zahvaljujući svojoj raznolikoj konfiguraciji reljefa.

\"U gradskim sredinama sve su modernija penjališta na veštačkim stenama\", kažu u organizaciji „Free Climbing Srbija\". \"Njihov broj se stalno povećava, a ima ih u Beogradu, Kladovu, Kikindi, Novom Sadu, Nišu i na Kopaoniku\".

Međutim, za prave avanturiste preporučuje se penjanje po prirodnim stenama. Beograđanima su najbliže stene na Košutnjaku i Topčideru, koje su srednje težine.

Jedan od najboljih je Borski stol, koja se nalazi 20 kilometara od Bora. Staza je duga oko 150 metara i preporučuje se uglavnom onima sa dobrom fizičkom kondicijom.

Pešačenje
Idealno putovanje za planinare koji su tek zavoleli ovaj vid relaksacije, ali i sporta, je izlet na crni vrh Maljena, planinu iznad Divčibara koje organizuje Planinarsko društvo „Železničar\".

Za „novajlije\" se preporučuju i izleti na Vršačka brda, Deliblatsku peščaru, Frušku goru, dok su na jugu najpopularniji Besna kobina kod Vranja, planina Cer u blizini Šapca ili Divčibare kod Valjeva.

Jednodnevni izlet je moguć i na Rudniku kod Milanovca i u Ovčarsko – Kablarsku klisuru.

Trke preživljavanja i druge avanture
Valjevski izazov je planiran 7. i 8. jula. Trka se odigrava na teritoriji valjevskih planina, na potezu od Divčibara do Drine.

Krajem septembra Wild Serbia će organizovati još jednu Trku preživljavanja. Pravila su ista: stazu od 70 kilometara potrebno je preći za dva dana u timovima od dva do četiri člana. Start je na skrivenoj lokaciji, a svaki tim dobija mapu samo sa ucrtanom prvom kotom, na kojoj su uputstva za sledeću tačku…

\"Wild Serbia\" organizuje i Tribe kanjoning avanturu (2. jun, 16. jun, 1. jul), Dabrovu kanjoning avanturu (9. i 23. jun, 14. i 28. jul), Gradac trek avanturu (3. jun i 1. jul), speleo avanturu \"Ušački pećinski sistem\" (26-27. maj, 30. jun-1. jul, 21-22. jul, 18-19. avgust…) i drugo…

Sve informacije potražite na sajtu Wild Serbia.
Izvor: novosti.rs / putnik.ch; fotografije: Wild Serbia