Privremena ministarka kulture i turizma Tatjana Karapanagioti izrazila je u Atini uverenje da je turistički sektor u toj zemlji i dalje snažan kao što je i ranije bio.

Grčka nudi turistima jedinstveno turističko iskustvo, zahvaljujući svojim prirodnim lepotama i bogatom kulturnom nasleđu, rekla je ministarka Karapanagioti posle sastanka sa grčkim tehničkim premijerom Panagiotisom Pikramenosom. 

Grčki mediji javljaju da se premijer Pikramenos sastao i sa Andreasom Andreadisom, predsednikom "Asocijacije grčkih turističkih preduzeća" (SETE), sa kojim je razgovarao o posledicama grčke ekonomske krize na turizam.

"Turizam je i dalje jedna od osnovnih razvojnih osa grčke privrede," izjavio je Pikramenos.

U 2011. je udeo turizma u ukupnom domaćem proizvodu (BDP) Grčke dostigao 16,5 odsto, dok je broj zaposlenih od 758.300 u tom sektoru činio 18,4 odsto ukupne radne snage.

Prema najnovijim raspoloživim podacima Svetske turističke organizacije (WTO), u 2011. je Grčka bila 17. zemlja u svetu po broju dolazaka međunarodnih turista, a 19. po prihodu od gostiju iz inostranstva.

Grčku je, naime, posetilo 16,4 miliona turista, dok je prihod od njih bio 10,5 milijardi evra.

Svetske ekonomski forum (SEF) je pak svrstao Grčku na 29. mesto po konkurentnosti u turizmu, među 139 zemalja.

U Grčkoj postoji 9.648 hotela i ukupno 763.668 kreveta.

Predsednik Andreadis je nastojao da uveri premijera Pikramenosa kako ekonomske poteškoće nisu ni na koji način ugrozile kvalitet odmora u Grčkoj i istakao da je ta zemlja i dalje jedna od najpoželjnijih destinacija širom sveta i da će ovog leta "biti posla kao i ranije."

"Želimo da podstaknemo međunarodni turizam i uverimo potencijalne turiste da je ovo najbolji trenutak da posete našu zemlju. Trudimo se da se promeni način vođenja naše zemlje i njene ekonomije, međutim, ovo neće uticati na kvalitet odmora," rekao je Andreadis.

Andreadis je primetio da se zemlja sprema za održavanje parlamentarnih izbora u junu i da je period pre i posle glasanja obično okarakterisan mirnom situacijom, te su stoga šanse za održavanje štrajkova u Grčkoj tokom leta 2012 daleko manje nego u većini drugih evropskih zemalja.

Tokom perioda april-maj, broj štrajkova i demonstracija je bio veoma ograničen u poređenju sa istim periodom lane, kazao je predsednik SETE.

Andreadis je dalje izneo da su grčke banke likvidne i kao sve takve institucije u zoni evra i turisti će biti u stanju da obave bilo koju vrstu finansijskih transakcija tokom leta 2012.

Po Andreadisu, turisti će moći da računaju na najbolji devizni kurs od 2008.

Hoteli i apartmani nude veoma povoljan kurs pružajući gostima mogucnost da provedu lep praznik po sniženim cenama, kayao je Andreadis.

Hoteli, nastavio je Andreadis, nude i dodatne usluge kao što su besplatni dodatni obroci ili besplatni aranžmani za decu.

Londonski konzervativni dnevnik "Dejli telegraf" pozivajući se na podake sa internet strane Travelzoo, piše, pak, da su rezervacije turističkih aranžmana u Grčkoj počele da beleže rast u drugoj polovini maja.

Prema "Travelzu" na kojoj se objavljuje ponude više od 2.000 agenata i operatora, rezervacije za odmor u Grčkoj porasle za gotovo trećinu tokom protekle dve nedelje, u poređenju sa prethodne dve nedelje.
Izvor: b92.net